Coronavirus - România: 2738 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

DNA, solicitat să se implice în ancheta represiunii din 10 august

Tuesday, 14 August 2018, 17:39 Sursă: REALITATEA.NET

IPP solicită DNA să investigheze informațiile apărute în ultimele 72 de ore despre potențialele abuzuri săvârşite de Conducerea politică a Ministerului Afacerilor Interne precum și de o serie de comandanţi ai IGPR.

În spațiul public au apărut informaţii potrivit cărora, odată cu activarea Centrului Național de Conducere a Acțiunilor de Ordine Publică şi preluarea comenzii acestuia prin Centrul de decizie de către conducerea M.A.I. (ministru/secretari de stat), cu ocazia protestului din 10 august 2018, demnitarii aflați la comandă au abuzat de această poziţie "pentru a dispune o intervenţie disproporţionată şi ineficientă astfel încât să creeze o imagine negativă a protestului și să conducă la oprirea acestuia și la descurajarea cetățenilor pașnici să protesteze".

Institutul pentru Politici Publice (IPP) solicită Direcției Naționale Anticorupție să investigheze o posibilă încălcare a art.13 din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție ('Fapta persoanei care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influență ori autoritatea să în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani').

"Totodată atragem atenția asupra informațiilor potrivit cărora mai multor victime, din rândul protestatarilor, internate în unităţi spitaliceşti nu le-au fost, nici până la acest moment, luate declarații la spital de către reprezentanții Poliției. Aceștia din urmă au obligaţia, la semnalarea de către reprezentanţii spitalului că au fost victime ale unor posibile violenţe, să se deplaseze la faţa locului şi să pornească o anchetă pentru a stabili circumstanţele în care acestea au fost rănite. Având în vedere că lipsa anchetelor e aparent sistematică, probabil cu interesul de a escamota numărul real al victimelor intervenţiei Jandarmeriei, există suspiciunea că acest lucru se întâmplă la ordin politic în dorința de a se înregistra un număr cât mai mic de victime ale intervenției disproporționate ale forțelor de ordine. Existenţa unor astfel de fapte se încadrează la art. 297 din Codul Penal", se spune într-un comunicat al IPP.

ONG-ul consideră că se impune de urgență ca DNA să verifice aceste informații în condițiile în care "protestul legitim a zeci de mii de oameni a fost deturnat în scop politic de incompetența aparent voită a forțelor de ordine care au fost dirijate astfel încât să creeze un cadru prin care protestele pașnice să fie prezentate ca o situație scăpată de sub control, discreditând modul de protest pașnic al marii majorități a celor prezenți acolo și inducând ideea că protestul este unul eminamente violent și că trebuie suspendat, lucru realizat până la urmă prin ordinul Prefectului".

IPP mai arată că Secția Parchetului Militar de pe lângă TMB, are în lucru dosarul jandarmului Răducu Șerban care a agresat fizic fără motiv mai mulți demonstranți în ianuarie 2018 și unde încă nu există, la 8 luni distanță, nicio rezoluție.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL