Descoperire fascinanta făcută de cercetători

Wednesday, 20 February 2019, 14:27, Sursă: REALITATEA.NET

O broască ţestoasă gigant despre care se credea că a dispărut cu peste 100 de ani în urmă a fost descoperită pe insula Fernandina din Galapagos, a anunţat marţi seara ministrul mediului din Ecuador.

Adaugă părerea ta

O femelă adult din specia Chelonoidis Phantasticus a fost găsită de către o expediţie condusă de Autoritatea pentru parcuri din Galapagos şi de organizaţia Galapagos Conservancy, a precizat într-un tweet Marcelo Mata.

Ministrul a indicat că acest animal ar fi dispărut în urmă cu peste 100 de ani, fără a furniza detalii suplimentare.

Potrivit Galapagos Conservancy, singurul specimen cunoscut de Chelonoidis Phantasticus, numită "ţestoasa de pe Insula Fernandina", a fost colectat în timpul expediţiei Academiei de Ştiinţe din California, în aprilie 1906.

"Deşi s-a crezut că a dispărut din cauza erupţiilor vulcanice din ultimele secole, au existat relatări anecdotice care indicau că ar mai fi trăit câteva exemplare pe insulă", a precizat organizaţia citată pe site-ul său.

O evaluare a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN), publicată în 2017, enumera specia printre cele aflate "în pericol critic (posibil dispărută)".

În urma cercetării unor zone izolate din insula Fernandina în 1964 au fost descoperite mai multe excremente ale unei ţestoase de mari dimensiuni, iar în 2009, în urma unei survolări cu aeroplanul, ar fi fost zărită o astfel de ţestoasă, fără ca această relatare să poată fi confirmată, a indicat IUCN. Excremente şi amprente care par să fi aparţinut acestei specii de ţestoasă au fost descoperite şi în 2013.

Chelonoidis Phantasticus se numără printre cele 12 specii de ţestoasă de Galapagos, câte una pentru fiecare dintre insulele importante din acest arhipelag înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1979. 

 

Sursa