Coronavirus - România: 18070 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Intră în vigoare Ordonanța Militară nr. 8! Marcel Vela: ”Trăim momente mai TULBURI decât ne așteptam”

Thursday, 09 April 2020, 22:27 Sursă: Realitatea.NET

”Intrăm într-o perioadă foarte importantă pentru toată creștinătatea. Sunt conștient că mă adresez unui popor majoritar creștin, cu frica lui Dumnezeu. Au venit peste noi momente mai grele decât ne imagineam vreodată. Au adus schimbări majore în viața tuturor.Tragediile au lovit crunt. Stând în casă, evitând pe cât posibil interacțiunile, vom reuși să intrăm mai repede în normalitate. Știu că v-ați dori să fiți la Biserică în noapte de Înviere și la masă cu cei dragi, dar e mai bine să respectăm prevederile legale. Nu vrem să avem o explozie a numărului de cazuri. Am suplimentat patrulele. Poliția, jandarmeria, armata, pompierii sunt zilnic în misiuni operative, cu pese 36.000 de angajați zilnic în misiune”, a declarat Marcel Vela.

Ordonanța Militară nr. 8


Marcel Vela: Azi am semnat Ordonanța Militară 8, aprobată de premier. Principalele prevederi sunt: Cu condiția respectării măsruilor anterioare, din această seară e permisă circulația în afara locuinței pentru posesorii de permis de pescuit comercial pentru pescuit și comercializarea produselor.

E permisă circulația apicultorilor spre stupină sau pentru deplasarea stupinei. Trebuie dovadă pentru calitatea de apicultor. E permisă circulația în afara locuinței pentru achiziția de autovehicule, piese și reparații auto.

Am prelungit interdicția zorurilor cu Spania pentru încă 14 zile, începând din 14 aprilie. Piețele agroalimentare rămân deschise pe toată durata stării de urgență pentru producătorii care au certificat. Unitățile fito-farmaceutice rămân deschise pe perioada stării de urgență.

Există și o anexă despre închiderea totală sau parțială a unor puncte de trecere a frontierei sau deschiderea unora dintre ele. Prin punctele de la granița cu Ungaria se permite intrarea și ieșirea lucrătorilor transfrontalieri cu utilaje agricole.

Există și o anexă despre închiderea totală sau parțială a unor puncte de trecere a frontierei sau deschiderea unora dintre ele. Prin punctele de la granița cu Ungaria se permite intrarea și ieșirea lucrătorilor transfrontalieri cu utilaje agricole. Se exceptează de la măsurile de izolare sau carantinare lucrătorii transfrontalieri de la granița cu Ungaria care nu au simptome specifice infectării cu coronavirus. Se aplică o excepție de la izolare sau carantinare pentru tehnicienii care vin în România pentru instalare, service pentru tehnica medicală.

Pe perioada stării de urgență se interzice și se suspendă exportul următoarelor produse: grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, floarea soarelui, ulei, zahăr, produse de brutărie, biscuiți, turte. Procedurile de export aflate deja în derulare se supendă pe durata stării de urgență.
Pentru siguranța alimentară se suspendă activitatea de emitere a certificatelor fitosanitare pentru exportul produselor agroalimentare supuse acestor restricții.

Pe perioada stării de urgență se suspendă procedurile de vânzare/ cumpărare de pachete majoritare de acțiuni ale companiilor din Sistemul Energetic Național, indiferent de forma de proprietate a acestora.
Se recomandă autorităților administrației publice locale și proprietarilor, persoane fizice sau juridice, să monteze dispozitive cu soluții dezinfectante la intrările în imobilele cu destinația de locuințe colective și să dezinfecteze periodic lifturile, casa scărilor și celelalte spații comune din interiorul acestor imobile.
În zilele de joi, vineri și sâmbătă, premergătoare celor două sărbători pascale, operatorii economici care comercializează produse agroalimentare își pot prelungi programul de funcționare în funcție de necesități.

Bogdan Despescu: Pentru cei aflați în afara țării: dacă veniți în România, veți petrece Paștele în carantină sau izolare! Nu ne dorim să aplicăm sancțiuni sau să facem dosare penale.

Activitățile structurilor Ministerului Afacerilor Interne au continuat, în toată această perioadă, având ca scop principal protejarea populației și prevenirea răspândirii noului tip de Coronavirus, prin impunerea restricțiilor de mișcare, și menținerea unui climat de ordine și siguranță publică.

Suntem concentrați pentru toate activitățile de la nivel național, însă o atenție specială am acordat zonelor Suceava și Țăndărei, acolo unde am direcționat și forțe de la București, pentru a sprijini colegii din teritoriu.

De asemenea, am dispus șefilor Poliției, Jandarmeriei și Poliției de Frontieră să direcționeze echipaje suplimentare în toate zonele care prezintă potențial risc, la adresa ordinii și siguranței publice.

Totodată, în ceea ce privește modul de acțiune al colegilor, am dispus structurilor subordonate să asigure mobilitatea echipajelor din teren, astfel încât să avem o prezență activă, pe întreg teritoriul României.

Referitor la perioada Sărbătorilor Pascale, spre care ne îndreptăm, țin să repet faptul că menținem operațională linia a doua de control, la frontieră.

Astfel, toți cetățenii care vin în România, sunt verificați în această linie de triaj și vor fi introduși în carantină instituționalizată sau în autoizolare la domiciliu, pentru o perioadă de 14 zile.

Pentru cei aflați în afara țării, reiterăm, pentru a înțelege un lucru esențial: Dacă veniți în România, pentru a petrece Paștele, îl veți petrece în carantină sau în autoizolare și NU cu familiile dumneavoastră!

Nu ne dorim să aplicăm sancțiuni sau să întocmim dosare penale!

Misiunea noastră este să veghem la respectarea regulilor, care au menirea de a stopa răspândirea acestui nou virus!

Vă rugăm să înțelegeți că toate aceste măsuri dispuse, sunt în folosul dumneavoastră.

În ultimele 24 de ore, la nivel național, au acționat peste 36.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naționale și ai Poliției Locale.

Ieri, au fost desfășurate 216 acțiuni, cu forțe mărite, fiind vizate anumite trasee din județele României... și s-a asigurat deplasarea, în siguranță, pentru 46 de autovehicule, care au transportat materiale medicale.

De asemenea, au fost aplicate aproximativ 8.000 de sancțiuni contravenționale, pentru nerespectarea prevederilor Ordonanțelor Militare, privind restricționarea circulației, în valoare totală de aproape 17 milioane de lei.

Totodată, ieri, pe teritoriul României, au intrat și au fost triate, în linia a doua de verificare, aproximativ 10.500 de persoane, dintre care peste 5.500 de cetățeni români și 5.000 de cetățeni de altă naționalitate.

Știm că medicii și asistentele sunt eroii acestor zile.. și credem că toți trebuie să recunoaștem meritele acestor oameni!

Alături de ei, eroi SUNT ȘI polițiștii, jandarmii, polițiștii de frontieră, pompierii, militarii din cadrul MApN, polițiștii locali și toți reprezentanții celorlalte instituții cu atribuții în prevenirea răspândirii COVID-19 și menținerea unui climat de siguranță publică!

Cu toții suntem în aceeași echipă și ne aflăm în prima linie, în sprijinul semenilor noștri!

Acești oameni, colegii noștri, au marele merit de a impune măsurile prin care, s-a reușit până la acest moment, ca situația să fie ținută sub control!

Sunt în stradă în fiecare clipă, în fiecare zi și pentru asta, alături de medici, intră în categoria eroilor acestor vremuri!

Toți românii se bazează pe voi, dragi colegi, și până acum ați dovedit că sunteți eficienți!

Vă rugăm să fiți la fel de hotărâți, în continuare, în aplicarea legii, pentru că doar așa putem trece toți, cu bine și cât mai repede, peste această situație grea!

În final, dragi români, facem un apel către dumneavoastră, să ne semnalați orice rabat de la respectarea legislației în vigoare, iar noi vom fi acolo pentru a remedia situația și pentru a aplica măsurile legale care se impun!

Raed Arafat: N-au fost sistate ambulatoriile, nici  activitățile din spitale doar că s-a dat medicului alegerea să opereze un pacient acum sau peste o lună. Sunt afecțiuni, precum tratamentele oncologice, femeile gravide care necesită controale ș.a. care nu pot fi amînate. În alte cazuri, pot fi amânate, inclusiv pentru a proteja pacienții ca să nu vină în spitale unde pot fi expuși. Este o logică și sper că tooți colegii au înțeles această logică. Casele de asigurări nu pot sista plata la ambulatorii.

Marcel Vela: Prin ceea ce trecem noi toți este una din lecțiile vieții și cred că acum este momentul să dovedim capacitatea de a fi disciplinați și uniți. Toți simțim această durere a separării de cei dragi. Eforturile noastre vor duce la rezultate, dar fac un apel să fie respectate regulile. Gesturile necugetate se pot plăti scump, chiar dacă nu imediat.

Sportivi campioni s-au oferit să vină alături de colegii lor în stradă. Sunt convins că întreaga Românie resimte aceeași recunoștință față de cei din prima linie care muncesc ceas de ceas. Fac apel la spiritul civic și la dragostea față de țară a celor din diaspora să rămână acolo și să-i iubească pe cei dragi de la distanță.

 

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL