Coronavirus - România: 492211 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

De ce îți este atât de greu să menții contactul vizual în timpul unui dialog

Monday, 05 August 2019, 17:21 Sursă: REALITATEA.NET

Dacă ai această problemă, se pare că nu ești o persoană stranie, ci pur și simplu creierelor noastre le este dificil să realizeze două sarcini în același timp, adică să se concentreze asupra unei fețe umane și să găsească, în același timp, cuvintele potrivite.

Cercetătorii de la Universitatea Kyoto au realizat un test la care au participat 26 de voluntari care au primit ca sarcină să se joace mai multe reprize de jocuri de cuvinte, în timp ce trebuie să privească fețele generate de computer. Rezultatele au arătat că participanților le-a fost mai dificil să realizeze conexiuni între cuvinte în timp ce mențineau contactul vizual.

De ce nu poți menține contactul vizual

Deși contactul vizual și procesarea verbală par a fi două procese independente, oamenii, deseori, își întorc privirea în timpul unei conversații, lucru care le sugerează cercetătorilor că există o conexiune între cele două procese.

Participanții la studiu au fost testați atât în timp ce fața generată de calculator privea în direcția lor, cât și atunci când aceasta se uita într-o altă direcție. Voluntarilor le-a fost mai dificil să identifice cuvintele potrivite atunci când mențineau contactul vizual. Însă se revendică diferențe în funcție de dificultatea cerinței.

Spre exemplu, atunci când au avut de a face cu sarcini mai ușoare care implică utilizarea cuvintelor simple, participanții au făcut față situației cu mai multă ușurință. În schimb, atunci când trebuiau să opereze cu termeni mai dificili, realizarea asocierilor între cuvinte devenea o sarcină mai grea pentru aceștia, mai ales sub presiunea menținerii contactului vizual.

Cercetătorii sunt de părere că ezitările participanților, atunci când aveau de a face cu noțiuni mai dificile, se datorează imposibilității creierului de a procesa mai multă informație în același timp.

Sursa


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL