Cum arată un Căluş de Cartea Recordurilor, la care au dansat peste 1000 de căluşari-copii

Thursday, 08 June 2017, 14:40, Sursă: REALITATEA.NET

O încercare îndrăzneață a oltenilor a avut loc la cea de-a XIX-a ediție a Concursului Național al Copiilor „Călușul Românesc“, oltenii dorindu-și să intre în Cartea Recordurilor cu cei mai mulți călușari care dansează fascinantul dans în același timp, dar și cu cei mai mulți participanți la un festival folcloric.

Adaugă părerea ta

A XIX-a ediția a Concursului Național al Copiilor „Călușul Românesc“ a început efectiv miercuri seara, la Slatina, județul Olt, cu parada portului popular, invitații din 15 județe ale țării și componenții ansamblurilor venite din peste 50 de localități ale județului Olt parcurgând după-amiază traseul Casa Tineretului – Prefectura Olt.

Călușul de Cartea Recordurilor a fost programat pe Esplanada de la Prefectură, puțin după ora 19,00, când observatorii au avut de numărat, au dat asigurări organizatorii, 1.050 de pălării de călușar, informează Gazeta de Sud. 

S-a realizat cu siguranţă un nou record naţional, iar reprezentantul Cărţii Recordurilor a declarat că va face demersuri ca acesta să fie înregistrat la nivel internațional, în Guiness Book.

Un alt record certificat este al Concursului Național al Copiilor „Călușul Românesc“, pentru cei peste 2.300 de participanți. Organizatorii au afirmat, cel puțin în ceea ce privește dansul de căluș, că vor încerca tot ei, peste câțiva ani, să-și doboare recordul. De menționat este faptul că oltenii nu s-au întrecut cu cineva anume, este un prim record, nimeni altcineva nu a mai încercat ceva similar.

Au dansat călușul atât dansatori care au în programul lor artistic renumitul dans popular intrat în patrimonial imaterial UNESCO, cât și membri ai ansamblurilor din țară familiarizați cu acordurile de căluș prin prisma participării la festivaluri și concursuri, dar care l-au dansat pentru prima dată.