Coronavirus - România: 19133 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Criza Coronavirus. Mugur Isărescu, ANUNȚ de ultimă oră! Recomandări pentru populație

Tuesday, 31 March 2020, 18:33 Sursă: realitatea.net

 

Guvernatorul BNR a anunţat, marți, într-o declarație de presă, că vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar şi financiar a fost depăşit. În ultimele zile retragerile de numerar, de la BNR, ale băncilor, pentru a acoperi cererea populaţiei şi a întreprinderilor s-au redus substanţial, după nivelul record de 4,4 mld. lei din perioada 11-20 martie 2020.

„Dacă în perioada 11-20 martie 2020 retragerile de numerar, de la BNR, ale instituţiilor de credit, pentru a acoperi cererea populaţiei şi a întreprinderilor, au atins nivelul record de 4,4 miliarde lei (de două ori mai mult decât în decembrie 2019, perioada sărbătorilor de iarnă), în ultimele zile acestea s-au redus substanţial. Valoarea numerarului din casele de circulaţie ale instituţiilor de credit a crescut, ceea ce înseamnă că acum acestea îşi pot acoperi din interior necesarul de numerar pentru efectuarea plăţilor şi alimentarea fluentă a ATM-urilor”, a transmis guvernatorul BNR, în declarația de presă de marți.

„Fondul de rezervă de numerar al BNR a rămas în limitele de prudență și a crescut ușor în ultimele zile”, mai asigură șeful BNR.

„În prezent nu se manifestă blocaje în asigurarea cererii de numerar în lei.

BNR recomandă, totuși, ca în această perioadă întreprinderile și populația să folosească în cea mai mare măsură posibilă instrumentele de plată fără numerar.

În ceea ce privește asigurarea necesarului de numerar în valută, discontinuitățile au fost determinate atât de cererea mare, cât și de suspendarea unor transporturi aeriene externe; situația este în curs de normalizare.

Sistemul bancar românesc este solid și funcționează cu parametrii de lichiditate și solvabilitate peste mediile europene, iar sistemul de plăți a lucrat fără eroare”, transmite Isărescu.

Chiar dacă la nivelul întregului sistem financiar-bancar a existat un excedent de lichiditate, preferința pentru lichiditate specifică perioadelor de criză a cauzat, în zilele imediat următoare declarării stării de urgență, blocaje temporare și punctuale în finanțarea cheltuielilor bugetare și a economiei reale, precum și unele majorări de rate de dobândă, în special pe piața monetară", mai spune reprezentantul BNR.

„După anunțarea măsurilor de politică monetară hotărâte de către CA/BNR, fluxurile de lichiditate s-au fluidizat semnificativ, inclusiv datorită operațiunilor pe baze bilaterale efectuate de BNR, finanțarea cheltuielilor statului s-a derulat fără sincope, iar ratele de dobândă s-au redus considerabil.

Cursul de schimb al leului s-a stabilizat într-un interval de 1 (unu) la sută, cu ușoară tendință de apreciere în ultimele zile, ceea ce a prevenit creșterea cheltuielilor statului cu finanțarea datoriei publice în valută și a importurilor necesare în această perioadă, iar, pe de altă parte, a calmat anticipațiile de deteriorare a situației macroeconomice.

Personalul BNR lucrează de la începutul lunii martie a.c. în condiții de urgență, conform planului de continuitate specific băncilor centrale din sistemul european al băncilor centrale. Acum obiectivul nostru principal este să păstrăm stabilitatea recâștigată și în același timp să asigurăm lichiditățile necesare finanțării fluente a cheltuielilor bugetare, economiei reale și populației”, a mai asigurat Guvernatorul BNR.

Mesaj pentru medici, militari și polițiști, jandarmi

„Celor aflați în prima linie în lupta cu inamicul invizibil – personalul medical, militar și cel din Ministerul Afacerilor Interne - le transmitem nu numai recunoștința noastră, dar și promisiunea fermă că vom acoperi cu prioritate și fără sincope nevoile de lichiditate, în lei și valută, pentru finanțarea operațiunilor prin care se asigură cele necesare activității lor. Mulțumim pe această cale colegilor din Ministerul Finanțelor Publice și din sistemul bancar cu care am conlucrat și conlucrăm pentru atingerea obiectivelor menționate", a mai arătat Guvernatorul BNR în declarația de presă publicată marți.

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL