Conducerea RADET a demisionat: Este "un semnal de cod roşu"

Thursday, 28 July 2016, 13:16 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Conducerea Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti a anunţat, joi,  28 iulie, că demisionează, din cauza comunicării deficitare cu CGMB şi Primăria Capitalei. Preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET, Gabriel Dumitraşcu, a declarat că aceste demisii trebuie luate ca "un semnal de cod roşu". Directorul general al RADET a anunţat că şi-a prezentat intenţia de a nu mai rămâne la conducere după 1 septembrie.

"Luaţi demisiile noastre ca pe un semnal de cod roşu. (…) Aştept rezultate concrete din partea CGMB şi Primăriei Municipiului Bucureşti. Personal, rămân apropiat termoficării, dar voi fi critic şi acid când lucrurile nu sunt normale”, a spus preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET, Gabriel Dumitraşcu, potrivit News.ro.

El a adăugat că membrii Consiliului de Administraţie al RADET vor depune demisiile joi, la registratura Primăriei Capitalei, precizând că în 2019 ar fi trebuit să le expire mandatul.

Directorul RADET, Valentin Viţalariu, a spus că şi-a prezentat intenţia de a nu mai rămâne la conducerea regiei după 1 septembrie.

"Intenţia este acelaşi lucru cu demisia. Am contract de mandat şi am posibilitatea să îmi dau demisia”, a declarat Viţalariu.

Gabriel Dumitraşcu a adăugat că celor din Consiliul de Administraţie al RADET li s-a cerut de la Primăria Capitalei să îşi dea demisia, precizând că solicitarea a venit de la viceprimarul Aurelian Bădulescu, în perioada cât primarul general Gabriela Firea a fost în concediu.

"Senzaţia mea este că ELCEN vrea să pună mâna şi pe RADET”, a spus Dumitraşcu, întrebat dacă el crede că PSD vrea să controleze regia de distribuţie a energiei termice.

Dumitraşcu a mai spus că există un blocaj de comunicare şi de soluţionare a problemelor, problema fiind în aparatul de lucru al Primăriei Capitalei: "Fără reformarea acestui aparat, lucrurile nu se vor rezolva. Noi întrebăm de mere, ei ne răspund de pere”, a precizat Dumitraşcu.

El a adăugat că, în 2015, contractele de achiziţii au fost în valoare de 21 de milioane de lei, dintr-un buget de 1,5 miliarde de lei şi a arătat că nici până în prezent bugetul RADET nu este aprobat şi nu exista puncte de vedere de la departamentele executive din Primăria Capitalei.

Gabriel Dumitraşcu a afirmat că insolvenţa este singura soluţie pentru RADET, precizând că datoria de 3,6 miliarde de lei poate fi scăzuta în trei ani de insolvenţă. Întrebat dacă s-ar putea răzgândi în cazul în care primarul Capitalei le va cere să renunţe la demisii, Dumitraşcu a spus că nu despre asta este vorba în acest gest.

"Era ultimul gest pe care îl puteam face pentru a atrage atenţia asupra gravităţii situaţiei", a explicat Dumitraşcu.

PMB va livra 18 milioane de lei în conturile RADET

Cu o zi înainte, Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) anunţase că va vira 19 milioane de lei în conturile RADET pentru ca regia să poată continua programul de reparaţii. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a semnat ordonanţarea de plată pentru suma de 19 milioane lei, ce reprezintă ultima tranşă din subvenţia pe care municipalitatea o datora regiei pentru perioada martie - mai 2016, arata, miercuri, PMB.

"Când am preluat mandatul de primar general datoria pe care Primăria Capitalei o avea către RADET era de 64 de milioane de lei, această sumă reprezentând neplata subvenţiei pentru perioada martie - mai 2016. Până astăzi (miercuri, n.r.), am plătit RADET suma de 45 de milioane de lei, iar zilele următoare se va face viramentul şi pentru suma de 19 milioane de lei, aşa că putem spune că vom fi la zi cu subvenţia", a declarat Gabriela Firea, potrivit News.ro.

Ea a precizat că a luat toate măsurile pentru ca RADET să poata demara în această perioadă lucrarile de reparaţii la reţeaua de termoficare.

RADET şi ELCEN vor lucra împreună, după un grafic comun, pentru a putea fi asigurate căldura şi apa caldă în sezonul rece, iar Primăria Capitalei va aloca, pe lângă cei 3,5 milioane de euro necesari pentru reparaţiile RADET, încă 70 de milioane de lei pentru subvenţiile restante către ELCEN, anunţa Firea pe 29 iunie, după o întâlnire cu ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: SOCIAL