Coronavirus - România: 440344 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ce spune fostul diriginte despre Dacian Cioloș, premierul desemnat de Klaus Iohannis

Wednesday, 11 November 2015, 15:35 Sursă: REALITATEA.NET

Pe fostul dascăl l-am găsit acasă, pe strada Simion Bărnuțiu din Șimleu Silvaniei, nu departe de liceul unde a predat. Pensionat anticipat acum cinci ani, profesorul Szanto Alexandru a acceptat cu plăcere să vorbească despre fostul său elev. El este cel care i-a fost diriginte și profesor la mai multe materii celui desemnat marți ca premier de președintele Klaus Iohannis, în perioada când Dacian Cioloș, a cărei familia locuia la Zalău, era "intern", adică studia și locuia la internatul fostului Liceu Agricol din orașul de la poalele Măgurii. Deși i-au trecut multe generații prin mână, fostul diriginte și-l amintește pe Dacian, pentru că acesta a fost cel mai bun din generația lui și, mai mult, un sprijin pe care dascălul putea conta cu încredere ori de câte ori avea nevoie, scrie Agerpres.

"Dacă rețin bine, el a terminat la noi horticultura. I-am fost profesor și diriginte patru ani. Din șase clase câte au fost în generația lui, a fost cel mai bun elev. A terminat primul din cele șase clase la bacalaureat. Era elev intern, adică locuia în internat, pentru că părinții trăiau în Zalău. Vineri după-masa mergea acasă, iar luni dimineața venea la ore. Niciodată n-a absentat, nicio oră. Niciodată în patru ani și i-am predat cel puțin patru obiecte. A fost un elev minunat. (...) A fost și într-o clasă deosebită. La vremea respectivă veneau la noi la liceu elevi din Cluj Napoca, din Bistrița Năsăud, din Satu Mare, Sălaj, Maramureș. A fost un nivel de competență extraordinar de bun, dar au fost și elevi foarte bine selectați. Cei care veneau la noi își doreau să ajungă meseriași foarte buni", a precizat miercuri, Szanto Alexandru.

Fostul diriginte își amintește și că îl punea pe Dacian Cioloș responsabil peste colegi în momentele când era nevoit să vină la Zalău, la Inspectoratul Școlar.

Un moment pe care dascălul pensionar îl rememorează cu plăcere este banchetul de la finalul clasei a XII-a, petrecere care trebuia să fie mai sobră în perioada comunistă, fără excese, iar Dacian a fost și în acest caz unul din elevii pe care dirigintele s-a bazat ca lucrurile să nu ia o întorsătură neplăcută.

"Puteți să îmi faceți o fotografie cu un trandafir? E pentru Dacian, poate o vede și el, că știu ca îi plăceau florile", spune, la plecare, Szanto Alexandru.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL