Coronavirus - România: 18791 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ce să nu faci de Sfânta Parascheva sub nicio formă

Monday, 14 October 2019, 09:35 Sursă: REALITATEA.NET

Cunoscută popular și ca Sfânta Paraschiva, Cuvioasa Parascheva s-a născut în apropiere de Constantinopol, din părinți bogați și credincioși. La vârsta de zece ani, a auzit in biserică vorbele”Oricine voieste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34) si se decide să urmeze calea celor sfinte.

Se duce la Constantinopol, unde este invățată de călugări să se bucure de viața duhovnicească. Va merge la mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea, unde se va nevoi cinci ani. Pleacă apoi către Țara Sfântă, iar după ce vede Ierusalimul, se așează la o mănăstire de călugărițe din pustiul Iordanului.

La 25 de ani, un înger îi spune în vis să se întoarcă la locurile părintețti. Revine în Epivat, fără a spune cuiva cine este și de unde vine. După doi ani, trece la cele veșnice.

1. Nu ai voie să lucrezi în această zi sfântă. Cei care muncesc în această zi au parte de necazuri la serviciu, dar și în familie. Sfântă Parascheva ocrotește familia, iar de ziua ei trebuie să fim mai smeriți, mai potoliți în acțiuni, să meditam și să ne rugăm pentru mântuirea noastră în față Domnului.

2. Nu ai voie să te zgarcesti de la bani și alimente. Dacă cineva îți cere ajutorul, nu te feri să îi întinzi mână ta. Oamenii zgarciti vor avea parte numai de pagube și riscă să sărăcească.

3. De Sfântă Parascheva, Sfântă Vineri de Toamnă, e bine să împarți covrigi, lipii, must nou și vin roșu celor amărâți. Cei care dau pomană vor avea sărbători îmbelșugate în tot restul anului.

4. Nu e bine să faci foc în casă în această zi, oricât ar fi de frig. Se spune că adevărată credința ține căldură în sufletele oamenilor. Cei care fac foc în soba pot avea boli la ochi și dureri de cap cumplite.

5. Dacă ești necăsătorită, nu ai voie să croșetezi sau să cosi. Se spune că femeile care fac astfel de treburi nu se vor mărită în veci.

6. Nu ai voie să mănânci nimic până la oră 12, când se termină în cele mai multe biserici ortodoxe slujbă dedicată Sfintei Parascheva. Cei care mănâncă dimineață, mai ales produse care nu sunt de post, vor avea probleme cu stomacul.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL