CE avertizează România: Legea dării în plată, un risc major pentru perspectiva macroeconomică

Thursday, 04 February 2016, 19:51, Sursă: REALITATEA TV

Legea privind darea în plată, aşa cum a fost aprobată iniţial de Parlament, e riscantă pentru clienţii băncilor şi poate alunga investitorii. E avertismentul Comisiei Europene, care transmite că aplicarea retroactivă a legii ar avea un impact negativ, informează Realitatea TV.

Adaugă părerea ta

Într-un raport privind perspectivele economice, Comisia Europeană trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile pe care le-ar putea aduce noile reguli privind creditele ipotecare.

"Un risc major pentru perspectiva macroeconomică este potenţiala implementare a legii dării în plată în forma aprobată iniţial de Parlament. Aplicarea retroactivă a legii la creditele aflate în prezent în derulare ar putea avea un impact negativ asupra creşterii creditării, încrederii consumatorilor şi investitorilor, precum şi asupra cererii interne", transmite Comisia Europeană.

Mesajul vine în contextul în care legea dării în plată prevedea iniţial ca românii care nu mai pot achita un credit ipotecar, pentru un imobil, să poată stinge datoriile prin cedarea proprietăţii. Condiţia era ca un credit să fi fost garantat cu două sau mai multe bunuri, iar băncile au luat imediat măsuri.

Astfel, Alpha Bank a decis să renunţe la creditul ,,Prima Casă", asta după ce Raiffeisen a hotărât săptămâna trecută să majoreze avansul pe segmentul creditelor imobiliare standard. Totodată, CEC Bank, principala bancă de stat, a anunţat că pregăteşte un credit ipotecar, după modelul băncilor americane.

În prezent, legea dării în plată trebuie reanalizată de Parlament, după ce preşedintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea proiectului.