Coronavirus - România: 492211 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Boierie la stat, muncă pe brânci în privat. Cum au crescut SALARIILE reale în 2017

Thursday, 07 September 2017, 12:02 Sursă: REALITATEA.NET

Câştigul salarial mediu nominal net în iulie a fost de 2391 de lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 11 lei. Cele mai mari avansuri salariale de la an la an s-au înregistrat în sectorul bugetarilor.

Salariul mediu net din administrația publică a ajuns la 3.808 lei în luna iulie 2017, cu aproape 1.000 lei mai mult decât în urmă cu un an când funcționarii publici primeau 2.890 lei lunar. Creșterea salarială este de peste 31%.

Și angajații din Sănătate au primit un plus de 700 lei net la salariu în ultimul an, urcând la 2.681 lei, creșterea netă fiind de 36%.

În Educație, avansul a fost cel mai mic, de doar 400 de lei la salariul net, până la o valoare medie de 2.263 lei, potrivit statisticii INS.

Statul român a plătit pentru salariile a 1,2 milioane de români care lucrează în sistemul public cu 19,5% mai mult în prima jumătate a anului 2017 în timp ce în mediul privat companiile au crescut lefurile angajaților cu câteva procente.

În România de azi sunt în jur de 1,2 milioane de angajați cu salariul minim și doar 10% dintre aceștia provin din mediul bugetar. Datele INS arată faptul că salariul mediu net a crescut în medie cu 13,9% în 2016, la bugetari și cu 9% la privați.

Diferența între ceea ce câștigă un bugetar și leafa unui angajat la privat este de 455 lei în favoarea primului iar pentru acest an prognozele arată că ecartul va crește până la 840 de lei.

În luna iulie 2017, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, de vacanţă ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou).

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în administraţia publică (+5,1%) ca urmare a aplicării prevederilor legale în vigoare şi în sănătate şi asistenţă socială (+0,3%). Câştigul salarial mediu net a scăzut în învăţământ (-3,5%) comparativ cu luna precedentă ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare.

Scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au înregistrat în unele activităţi din sectorul economic ca urmare a nerealizărilor de producţii ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte/proiecte), a angajării de personal cu câştiguri salariale mici, a acordării de premii ocazionale, sume din profitul net şi din alte fonduri în luna precedentă.

Salariile angajaţilor din multinaţio­nalele prezente în România au cres­cut, în medie, cu 4,9% în 2016, pentru 2017, pre­viziunea de creş­tere salarială este de 4,5%, potrivit unui studiu realizat de Korn Ferry Hay Group.

În urma estimărilor Comsiei Naţionale de Prognoza (CNP), salariul brut la bugetari va creşte cu 16,9% anul acesta, cu 10,3% în 2018 şi cu 11,5% în 2019.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL