Coronavirus - România: 700898 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Bogdan Aurescu subliniază importanța cooperării dintre UE și ASEAN pentru a face față pandemia de COVID-19

Tuesday, 01 December 2020, 16:14 Sursă: Realitatea.net

În intervenția sa, Bogdan Aurescu a salutat decizia privind ridicarea relațiilor dintre UE și ASEAN la nivel de Parteneriat Strategic, în baza intereselor, valorilor și principiilor comune. În acest context, șeful diplomației române a încurajat intensificarea cooperării dintre UE și cele zece state membre ASEAN pentru gestionarea  provocărilor comune la nivel mondial în plan politic, de securitate, economic și de combatere a schimbărilor climatice, în condițiile interesului manifestat de partenerii ASEAN pentru țintele asumate de UE în acest sens.

De asemenea, ministrul a subliniat importanța cooperării dintre UE și ASEAN pentru a face față eficient provocărilor generate de pandemia de COVID-19.

Totodată, Aurescu a exprimat sprijinul pentru completarea cadrului juridic de cooperare bilaterală și a reliefat oportunitățile de cooperare economică și comercială dintre UE și ASEAN, inclusiv în contextul Strategiei UE pentru conectivitate Europa-Asia, axată pe cele patru domenii prioritare – transport, energie, digitalizare și contactele inter-umane.

Acesta a salutat, de asemenea, adoptarea declarației ministeriale pe tema cooperării dintre UE-ASEAN în domeniul conectivității, bazate pe normele și principiile dreptului internațional, respectarea drepturilor și libertăților fundamentale, protecției mediului și dezvoltării durabile, cu obiectivul de a dezvolta infrastructura de calitate, de a diversifica lanțurile de distribuție și de a încuraja contactele people-to-people.

Reuniunea ministerială a fost co-prezidată de Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, și Vivian Balakrishnan, ministrul afacerilor externe al Republicii Singapore, în calitate de coordonator al relațiilor dintre UE și ASEAN. 

Fondată în 1967, ASEAN reunește 10 state (Filipine, Indonezia, Thailanda, Malaysia, Singapore, Brunei, Vietnam, Laos, Myanmar, Cambodgia) care totalizează o populație de peste 650 milioane de locuitori, cu un PIB cumulat de peste 3.000 miliarde USD.  UE a stabilit relații la nivel politic cu ASEAN în 1977.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL