"Noii şefi ai UE sugrumă presa liberă". Avertisment pentru Guvernul României de la Bruxelles

Sunday, 30 December 2018, 13:25 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

"Noii preşedinţi ai UE sugrumă presa liberă", titrează publicaţia EU Observer de la Bruxelles, citând un raport recent al organizației internaționale "Reporteri fără frontiere".

Atacurile guvernamentale la adresa presei libere, inclusiv bătăile administrate jurnaliştilor de poliţie şi jandarmi, hărțuirea fiscală și intimidarea prin amenzi, pun noi semne de întrebare cu privire la capacitatea României de a prelua președinția UE, arată sursa citată.

"Libertatea presei din România este în liberă cădere, chiar înainte ca România să preia [președinția] UE", au declarat joi reprezentanţii "Reporteri fără frontiere", o organizație neguvernamentală din Paris.

Organizația internațională a făcut o radiografie dură a presei din România, a cărei libertate "este în derivă" cu câteva zile înainte de preluarea președinției rotative a UE.

"Reporteri fără frontiere" menționează aservirea presei de către patronii cu interese politice, precum Dan Voiculescu, dar și "politizarea" și "incompetența" CNA, instituția care ar trebui să controleze activitatea radio și tv.

În completare la aceste critici, EU Observer scrie că atacurile Guvernului asupra independenței judiciare amintesc de Ungaria și Polonia, care se află sub incidența procedurilor de sancționare a UE, și au fost evidențiate într-un raport recent al Comisiei Europene.

Lipsa pregătirii României pentru preluarea şefiei UE, care implică pregătirea și prezidarea reuniunilor statelor membre, a fost subliniată inclusiv de președintele Klaus Iohannis, mai arată sursa citata.


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: MEDIA