Coronavirus - România: 222559 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Autorii atentatului terorist de pe aeroportul bulgar din Burgas, condamnați la închisoare pe viață

Monday, 21 September 2020, 13:39 Sursă: Realitatea.net

„Curtea îi condamnă la închisoare pe viață fără posibilitatea eliberării condiționate”, a declarat judecătoarea Adelina Ivanova, citind sentința prin care cei doi bărbați au primit cea mai severă pedeapsă din Codul Penal bulgar.

Numeroase elemente „îi leagă pe cei doi acuzați (...) și atacul de organizația teroristă Hezbollah”, a argumentat procurorul Evgenia Chtarkelova în timpul procesului. Dovezile strânse de anchetatorii bulgari au convins Uniunea Europeană să includă în iulie 2013 aripa militantă a Hezbollah pe lista organizațiilor teroriste.

Vă reamintim că pe data de 18 iulie 2012, cinci turiști israelieni au fost uciși pe aeroportul din Burgas de detonarea unei bombe plasate într-un autobuz care făcea legătura între terminal și aeroport. Șoferul bulgar al autobuzului și-a pierdut, de asemenea, viața în urma exploziei care a provocat și rănirea a 38 de persoane.

Autorul atentatului, Mohamad Hassan El-Husseini, un cetățean franco-libanez, a murit, la rândul său, în explozie, acesta fiind identificat în urma unei analize ADN.

Instanța bulgară l-a găsit, astăzi, vinovat pe Meliad Ferah, în vârstă de 31 de ani la momentul comiterii atentatului, de strângerea componentelor necesare construirii bombei artizanale. Al doilea bărbat, Hassan el Hajj Hassan, în vârstă de 24 de ani în 2012, este suspectat de închirierea camerei de hotel și a unor mașini de care teroriștii s-au folosit în comiterea atentatului.

Cei doi bărbați au părăsit Bulgaria în seara atacului și nu au fost găsiți în pofida unei căutări internaționale, Interpolul emițând o „notificare roșie” pe numele acestora, mai arată sursa citată.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL