Augustin Lazăr, pentru realitatea.net: "Am depus cerere de pensionare" UPDATE | CSM a aprobat

Wednesday, 17 April 2019, 22:39 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat pentru site-ul realitatea.net că a depus cerere de pensionare la CSM. UPDATE | 18 aprilie | Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat cererea lui Augustin Lazăr, iar decizia va ajunge la Cotroceni, pentru semnarea decretului de către Klaus Iohannis.

"Am depus cerere, mandatul meu se încheie la 27 aprilie" a fost mesajul transmis de Augustin Lazăr jurnalistului realitatea.net, Cristian Otopeanu.

Augustin Lazăr (62 de ani) a fost numit Procuror General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe data de 28 aprilie 2016.

Augustin Lazăr a fost pus la zid în ultima lună de zile

Procurorul general al României a fost vizat de numeroase atacuri în ultima perioadă.

Totul a plecat de la faptul că luju.ro a scris că Lazăr a refuzat să elibereze un disident anticomunist, pe Iulius Filip, în anii '80, după ce disidentul i-a trimis un pamflet lui Nicolae Ceaușescu și şi-a exprimat printr-o scrisoare sprijinul faţă de mişcarea anticomunistă "Solidaritatea" din Polonia. Augustin Lazăr a replicat că între 1985-1986 a fost procuror criminalist la Procuratura Alba Iulia, dar că își desfășura activitatea într-o comisie care nu avea competența de a dispune eliberarea deţinuţilor. Postul TV Antena 3 l-a numit public "torţionar" pe Augustin Lazăr.

Apoi, Augustin Lazăr a negat şi alte acuzaţii care i s-au adus, cum că ar fi făcut poliție politică, și a susținut ca atacurile vizează decredibilizarea sa și destabilizarea Ministerului Public: "Resping categoric afirmațiile nefondate lansate în spațiul public, în cursul zilei de azi, 2 aprilie 2019, de către anumite persoane interesate, potrivit cărora aș fi făcut poliție politică. Această dezinformare este contrazisă de adeverințele Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) din datele de 18 iunie 2009, 14 februarie 2019, 27 februarie 2019, acte publice ce pot fi consultate pe site-ul acestei instituții și în care se precizează că nu există documente din care să rezulte calitatea mea de lucrător sau de colaborator al securității".

Pe 26 martie, Lazăr și-a depus candidatura pentru un nou mandat la șefia Parchetului General. Însă, pe 10 aprilie, după un interviu susținut la ministerul Justiţiei, Tudorel Toader l-a respins şi pe el, la fel cum a făcut-o şi în cazul celorlalţi trei candidaţi, Marian Drilea, Gabriela Scutea şi Daniel Horodniceanu. Procedura se va relua.

Săptămâna trecută, pe 8 aprilie, Augustin Lazăr a anunțat că dosarul Revoluției din 1989 a fost finalizat, iar rechizitoriul a fost trimis instanței. Printre inculpați sunt fostul președinte Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu, în prezent consilier al premierului Viorica Dăncilă. CITEŞTE AICI REACŢIA ŞOC A LUI GELU VOICAN VOICULESCU, pentru realitatea.net!

Şi Tudorel Toader a "sfârşit" tot astăzi

Anunţul făcut de Augustin Lazăr vine în aceeaşi zi în care Tudorel Toader, adversar al lui Lazăr, a căzut victimă lui Liviu Dragnea şi PSD-ului şi va pleca de la Ministerul Justiţiei.

Asta pentru că în Comitetul Executiv Naţional al PSD s-a votat demiterea ministrului Justiţiei, în urma acuzaţiilor de blocare a unor acte normative. În fapt, Tudorel Toader va plăti cu funcţia faptul că a refuzat să dea OUG-urile pe Justiţie care l-ar fi favorizat pe Liviu Dragnea.

"Astăzi, în CEx National s-au exprimat, din pacate, foarte multe nemultumiri la adresa domnului Tudorel Toader. Un om pe care eu, personal, il respect si l-am sprijinit in acesti doi ani, pentru ca au mai fost nemultumiri de-a lungul timpului.

Dar s-a acumulat foarte multa nemultumire din doua motive: unu, se tot intarzia avizarea la Ministerul Justitiei si doi, faptul ca domnul Toader a discutat foarte mult despre eventualitatea initierii unor OUG, fara sa faca nimic, lungind aceasta discutie trei, patru luni de zile. A fost o decizie politica", a reacţionat şeful PSD, Liviu Dragnea.

Propunerea PSD pentru funcţia de ministru al Justiţiei, trimisă chiar astăzi preşedintelui Klaus Iohannis pentru validare, este Eugen Nicolicea.

8 luni de rivalitate. Istoricul duelului Tudorel Toader - Augustin Lazăr

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a dus o luptă cu procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Augustin Lazăr, începând cu 25 august 2018. Atunci, ministrul Justiției a anunţat, printr-un mesaj postat pe pagina lui de Facebook, că declanşează "procedura legală pentru evaluarea activității manageriale desfășurată de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție".

Pe 24 octombrie 2018, la două luni după acel anunț și cu o întârziere de o lună față de termenul autoimpus, Tudorel Toader a propus revocarea din funcție a lui Augustin Lazăr. Totul s-a produs în urma unui raport de evaluare de 63 de pagini, care conținea 20 de motive care au stat la baza declanșării procedurii de revocare a procurorului general al Romaniei.

Nici până în ziua de astăzi Tudorel Toader nu a reuşit să îşi ducă planul la bun sfârşit, cum a fost în cazul Laurei Codruţa Kovesi.

Războiul Toader - Lazăr s-a terminat astăzi, după anunţul de "capitulare" făcut de Augustin Lazăr şi după decizia PSD privind remanierea lui Tudorel Toader.

 

 

 

.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ