Coronavirus - România: 475362 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Anul 2017, catastrofal pentru LEU, sub guvernele PSD. "Ce sensibilă e societatea!", spune șeful BNR

Wednesday, 15 November 2017, 13:35 Sursă: REALITATEA.NET

La începutul anului 2017, chiar la momentul instalării guvernului Grindeanu, cursul valutar se afla la valoarea de 4,5175 lei/euro, iar la mijlocul lunii noiembrie ajungea la un vârf istoric de 4,6495 lei. Deprecierea a fost de 3 procente.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a comentat din nou, miercuri dimineața, mișcările cursului de schimb, spunând că a avertizat încă din primăvară că nu e loc de apreciere penrtru leu.

"Am scăpat de euroizare în mare măsura, dar vedeți ce sensibilă e societatea? S-a mișcat cursul cu 1%, de la 4.6 la 4.64, și vedem comentarii puternice, tari de tot. Te și sperii daca te uiti! Degeaba zicem noi: uitați-vă la cursul euro-dolar, care se schimbă frecvent cu 1% într-o zi", a declarat șeful BNR la un seminar financiar.

Potrivit acestuia, daca deprecierea se întâmplă toamna, Banca Națională trebuie să răspundă de ce toamna, daca e iarna "de ce e iarna, când importăm gaze, dacă e primăvară că de ce înainte de Paște...".

"Ni se reproșează că am vândut iluzia unui curs stabil. Vă amintiți că în primăvară am spus că nu e câmp de apreciere pentru leu și am prezentat un grafic cu cursul real efectiv?", a mai spus Isărescu.

Explozia cursului valutar a adus nu doar rate mai mari pentru românii cu credite în moneda europeană, ci și scumpiri în lanț la produsele de import.

Guvernele PSD-ALDE au alimentat în 2017 un cerc vicios care s-ar putea premungi și în 2018. În condițiile în care Executivul a stimulat doar consumul, în detrimentul investițiilor, deficitul comercial a explodat și el în 2017 (adică consumăm mai ales produse de import), situație care a alimentat deprecierea leului.

În anul 2016, sub guvernarea tehnocrată a lui Dacian Cioloș, leul a pornit de la cotația BNR de 4,5169 lei/euro în ianuarie și a urcat la 4,54 lei/euro în decembrie.

 

 


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL