Cum se vede schimbarea abruptă a șefului ANAF în presa străină

Friday, 04 January 2019, 10:17, Sursă: REALITATEA.NET

Mihaela Triculescu este noua șefă a ANAF, după o decizie abruptă a premierului Dăncilă în prima zi lucrătoare din 2019, venită la propunerea ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici.

Adaugă părerea ta

Mihaela Triculescu, noua șefă ANAF. Presa străină comentează schimbarea lui Ionuț Mișa de la șefia ANAF în contextul dezbaterilor aprinse de la București cu privire la încadrarea sau depășirea deficitului bugetar de 3% în 2018.

"Criticii Guvernului spun că Mișa, care activat și ca ministru de Finanțe, este găsit țap ispășitor pentru politicile economice care au dus deficitul bugetar la 26 miliarde lei după 11 luni din 2018", scrie Associated Press.

Mihaela Triculescu ANAF. Potrivit sursei citate, ministrul de finanțe din guvernul Dancila și-a exprimat în repetate rânduri nemulțumirea față de colectarea impozitelor sub conducerea lui Mișa.

Fostul șef al Fiscului, Gelu Diaconu, a acuzat recent Guvernul de la Bucuresti de manipularea cifrelor pentru a rămâne în limita deficitului bugetar de 3% din PIB impusă de UE, scrie Washington Post

Analiștii și opoziția de la București contestă cifrele din execuția bugetară prezentate la sfârșitul anului trecut, precizează și agenția France-Press, care îl citează pe Florin Citu care a acuzat guvernul de "manipularea indicatorilor economici".

"Nu există nicio îndoială că deficitul a depășit în mod semnificativ 3%", a declarat Gelu Diaconu pentru AFP, invocând metoda de calcul a Comisiei Europene.

Mihaela Triculescu Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât şi bugetele de pensii şi de şomaj, a încheiat primele 11 luni cu un deficit de 26 miliarde lei (5,58 miliarde euro), 2,7% din Produsul Intern Brut (PIB), de aproape trei ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele publicate recent pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Mihaela Triculescu În primele 11 luni din 2017, deficitul bugetar a fost de 10,2 miliarde lei, respectiv 1,21% din PIB. În aceeaşi perioadă din 2016, deficitul bugetar a fost de 5,5 miliarde lei, respectiv 0,73% din PIB.

Mihaela Triculescu, NOUL ȘEF al ANAF, decizia a apărut în Moitorul Oficial

Premierul Viorica Dăncilă a semnat, joi, decizia de numire a Mihaelei Triculescu în funcția de președinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), cu rang de secretar de stat.

Joi seară, numirea Mihaelei Triculescu a fost publicată şi în Monitorul Oficial. Mihaela Triculescu are o experiență de 19 ani în domeniul economic. Mihaela Triculescu a lucrat la Directia Control Activitati cu risc fiscal si interventie rapida a DGAF din cadrul ANAF şi este specialist în insolvenţe.

La finalul anului trecut, Teodorovici ar fi cerut premierului Dăncilă, printr-o scrisoare, demisia lui Mişa, nefiind mulţumit de activitatea sa în fruntea ANAF.

Mihaela Triculescu Încă din aprilie 2018, Teodorovici l-a atenţionat pe Mişa că va trebui să respecte ţintele privind încasările, care au stat la baza bugetului pe 2018, ţinte stabilite chiar de Mişa în 2017, când acesta a îndeplinit funcţia de ministru al Finanţelor.

Mihaela Triculescu În luna iulie a anului trecut, Teodorovici a repetat avertismentul şi a spus că Mişa trebuie să lucreze "foarte, dar foarte mult" pentru a se ridica la nivelul său de exigenţă şi nu acceptă nicio deviere de la planul de încasări stabilit chiar de Mişa în 2017.