ALARMĂ. Ordonanța lui Toader explodează în presa străină

Monday, 21 January 2019, 10:26 Sursă: REALITATEA.NET

Anunțul lui Tudorel Toader privind redactarea ordonanței de urgență pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de completurile de 5 de la ÎCCJ a ajuns deja în presa străină, care semnalează îngrijorarea europeană.

Adaugă părerea ta

Ordonanța de Urgență anunțată de ministrul Justiției Tudorel Toader permite politicienilor condamnați de corupție din 2014 și până acum ”în una dintre cele mai corupte țări din UE să atace deciziile luate de Curtea Supremă, scrie Reuters, luni.

De această măsură ar beneficia mai mulți politicieni, inclusiv Liviu Dragnea, liderul PSD, notează agenția de presă.

Reuters subliniază că ordonanța ar fi ultima dintr-o serie de modifricări legislative făcute de PSD de la preluarea guvernării.

Mișcările sunt văzute ca o amenințare la adresa independenței justiției și ar putea amplifica îngrijorarea UE cu privire la valorile democratice din unele state estice, mai scrie agenția de presă.

Ministerul Justiţiei a pregătit o ordonanţă de urgenţă pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de completuri nelegal constituite, a anunţat, duminică, Tudorel Toader. Ordonanța de Urgență este una cu miză pentru liderul PSD, Liviu Dragnea, condamnat de un complet de 5 în dosarul Referendumului, în 22 aprilie 2016.

Întrebat când va fi emisă ordonanţa, Toader a menţionat: "OUG e pregătită. Nu decid eu momentul. Eu propun, soluţia, eu am făcut draftul, doamna prim-ministru va decide. Eu cred că în cel mai scurt timp posibil."

Tudorel Toader a spus că, cel mai probabil, varianta ordonanţei va fi aleasă şi în cazul dosarelor construite în baza protocoalelor secrete dintre Ministerul Public şi SRI, dar în acest caz aşteaptă motivarea Curţii Constituţionale.

Ordonanța de Urgență va viza, practic, sentințele definitive date de completurile de 5 judecători de la instanța supremă începând cu anul 2014.

Ordonanța de Urgență este una cu miză pentru liderul PSD, Liviu Dragnea, condamnat de un complet de 5 în dosarul Referendumului, în 22 aprilie 2016.

Liderul PSD a primit doi ani de închisoare cu suspendare și un termen de încercare de patru ani. El a fost acuzat de DNA de folosirea influenței sau a autoritătii de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru șine sau altul de foloase necuvenite.