Ai dat "Like" la o postare mai devreme? S-ar putea să fi făcut o mare greşeală. Iată de ce

Sunday, 15 February 2015, 16:04 Sursă: REALITATEA.NET

Cand vine vorba de a cunoaste cu adevarat personalitatea cuiva, nimeni nu face o treaba mai buna decat calculatorul, nici macar prietenii si familia, si asta doar pe baza "amprentelor" colectate de pe retelele sociale, potrivit unui studiu publicat recent de o echipa de cercetatori din Statele Unite, scrie ziare.com.

Adaugă părerea ta

Analizand "Like"-urile date de o persoana pe Facebook este posibil sa afli ce trasatura de personalitate predomina in cazul acesteia: deschidere spre experienta, constiinciozitate, extraversiune, amabilitate sau anxietate.

Iar acest lucru ar putea influenta semnificativ modul in care oamenii vor fi angajati in viitor, sustine Michal Kosinski de la Stanford University, unul dintre autorii studiului publicat in jurnalul stiintific PNAS, noteaza Fortune.

Pentru angajatori, aceasta este o noua metoda pentru evaluarea personalitatii candidatilor, o metoda rapida, ieftina, eficienta si, mai ales, corecta.

"Acum stim ca este mai bine sa ne uitam la ce ai dat 'Like' pe Facebook decat sa te invitam la un interviu cronofag si sa iti cerem sa completezi un chestionar", spune Kosinski. Procedura clasica este costisitoare, iar rezultatele pot fi inselatoare.

In cadrul studiului realizat de cercetatorii americani au fost utilizate "aprecierile" exprimate pe Facebook, pentru articole, muzicieni, carti etc., de peste 86.000 de voluntari, care le-au oferit cercetatorilor acces la aceste date. De asemenea, voluntarii au completat un chestionar cu 100 de intrebari pentru stabilirea tipului de personalitate, astfel incat sa poata fi masurat nivelul de precizie al programului.

Mai mult pe ziare.com.