Coronavirus - România: 209648 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Videanu, Bica, Mihăilescu, Dorin şi Alin Cocoş au fost arestaţi

Friday, 30 January 2015, 16:31 Sursă: REALITATEA.NET

UPDATE 12.00: Adriean Videanu a demisionat din PDL, a anunţat Vasile Blaga.

UPDATE 10.15: Adriean Videanu a fost ridicat de acasă de Poliţie şi a ajuns în arestul Poliţiei Capitalei. Este arestat preventiv pentru 30 de zile.

Alin Cocoş a fost dus de poliţişti în arest, Florentin Mihăilescu s-a predat la arestul Poliţiei Capitalei.

Update sâmbătă, ora 7,15: Adriean Videanu, Dorin şi Alin Cocoş, Alina Bica şi fostul ei consilier Florentin Mihăilescu au fost arestaţi, sâmbătă, prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Decizia a fost luată în dosarul disjuns din cel al despăgubirii ilegale de la ANRP al Alinei Bica şi nu este definitivă, putând fi contestată la aceeaşi instanţă.

Videanu, Alin Cocoş şi Mihăilescu urmează să fie încarceraţi, în timp ce Dorin Cocoş şi Alina Bica sunt deja în arest în alte două dosare - dosarul Microsoft şi respectiv cel al despăgubirii ilegale pentru un teren supraevaluat.

În dosarul disjuns din cel al despăgubirii ilegale, Bica este urmărită penal pentru luare de mită (două infracţiuni), abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două infracţiuni) şi favorizarea făptuitorului.

Omul de afaceri Dorin Cocoş este urmărit penal în acelaşi dosar pentru trafic de influenţă şi dare de mită, fiul său Alin Cocoş este cercetat pentru dare de mită şi trafic de influenţă, Adriean Videanu, pentru complicitate la abuz în serviciu, iar Florentin Mihăilescu, pentru complicitate la luare de mită.

Update 19:30 Ordonanța de reținere pentru 24 de ore a lui Adriean Videanu a expirat. 

Update: Ședința de judecată a fost suspendată, după ce avocata Alinei Bica a cerut înlocuirea judecătorului. 

Adriean Videanu a fost reținut joi de procurorii DNA pentru 24 de ore. Procurorii spun că fostul ministru al Economiei ar fi intervenit la Alina Bica, pentru ca aceasta, în calitate de procuror-şef al DIICOT, să ridice sechestrul aplicat asupra unor acţiuni deţinute de Videanu la SC TITAN MAR SA.

Bica i-ar fi dat o mână de ajutor şi a ridicat măsura asiguratorie aplicată asupra unui număr de 80 de acţiuni ce valorau 277 de mii de lei. Prin ridicarea sechestrului, Bica l-ar fi ajutat pe Videanu să îşi pună la adăpost acţiunile sechestrate şi să obţină foloase necuvenite prin înstrăinarea lor.

Sechestrul asupra acţiunilor a fost pus în dosarul Romgaz, în care Videanu e cercetat de DIICOT pentru punerea în pericol a sistemului energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.

Procurorii cer un nou mandat de arestare şi pe numele omului de afaceri, Dorin Cocoş, de data aceasta în dosarul Bica doi. Potrivit DNA, omul de afaceri ar fi primit mită 16 milioane de euro pentru intervenţii la fosta şefă a DIICOT. În acelaşi dosar, s-a cerut un nou mandat de arestare şi pentru Alina Bica, dar şi în cazul fiului lui Cocoş, Alin.

"În perioada ianuarie 2011- 2012, inculpatul Cocoș Dorin a promis, pretins şi primit, de la beneficiarul unor drepturi litigioase, suma totală de 16 milioane euro, în tranşe, în schimbul influenţei exercitate asupra a doi membri ai Comisiei Centrale a ANRP: Bica Alina Mihaela şi Diacomatu Sergiu pentru asigurarea soluţionării a două dosare de despăgubire.", apare în dosarul DNA. Într-unul dintre dosare de despăgubire, comisia din care făcea parte fosta şefă a diicot a dat aviz pentru despăgubirea unui teren de 13 hectare evaluat la aproape 400 de mii de lei. Beneficiarul drepturilor litigioas motivat şi de valoarea uriaşă a sumei pe care urma să o primească, a acceptat să cesioneze 25% din drepturile de despăgubire la 3 persoane. În toată această afacere, spune DNA, ar fi fost implicaţi şi fiul omului de afaceri Dorin Cocoş alături de Ionuţ Mihăilescu, un apropiat al lui Alin Cocoş şi fostul consilier al Alinei Bica

În schimbul influenţei, Alina Bica ar fi fost recompensată cu o cotă parte, egală cu a lui Ionuţ Mihăilescu, dintr-un teren din Snagov, judeţul Ilfov, ce avea o suprafaţă de 4425 metri pătraţi.

 


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL