Psihiatru, după noile incidente de la metrou: Putem să ne așteptăm la alte cazuri ”la indigo”

 

Două nouă incidente au avut loc la metrou vineri dimineață, unde două femei au fost amenințate, la doar câteva zile după crima care a avut loc la stația Dristor 1. Medicul psihiatru Gabriel Diaconu a avertizat, la Realitatea TV, că astfel de incidente ar putea să mai aibă loc, în condițiile în care mediatizarea din ultimele zile a crimei are un efect asupra indivizilor cu probleme ale personalității.

”Nu mă simt deloc mirat. Era de așteptat că, la cât de mediatizat a fost incidentul de zilele trecute, vor exista câteva astfel de incidente la indigo. Putem să ne așteptăm că și alte persoane, diferite de protagonistele anterioare, vor veni în preajma presei, pentru că există și o influență nedorită a unor astfel de știri asupra psihologiei unor astfel de persoane”, a explicat Gabriel Diaconu.

Medicul a avertizat că autoritățile să fie pregătite, dar a subliniat totuși că cetățenii nu trebuie să se teamă, deoarece aceste gesturi la indigo nu vor fi identice cu cel de la Dristor 1, în sensul violenței. 

”Oamenii trebuie să înțeleagă că nu o să avem o epidemie de împingători la metrou. Dimpotrivă. Dar vom avea indivizi cu probleme ale personalității care se vor comporta așa. Nu neapărat în sensul agresiv anterior, ci în sensul demonstrativ, histrionic”, a spus Diaconu.

Psihiatrul a precizat că problema de fond în cazul persoanelor cu probleme mintale este cea privind lipsa de capacitate a statului român. 

”Problema pe fond e la nivelul legilor și normelor. Cum putem să evaluăm momentul când trebuie intervenim, mai ales când persoanele refuză ajutorul. Acum, norma e că nu putem face nimic, decât în situații de iminență a pericolului sau de extremă gravitate a pericolului. (...) Îmi doresc de la guvernanți să facă pasul înainte și să nu mai tărăgăneze prioritizarea sănătății mintale pe agenda de lucru. Starea de fapt este că serviciile de psihiatrie oferite de statul român au decăzut la limita de avarie”, a mai spus Gabriel Diaconu.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?