O nouă idee "strălucită" marca PNL: Doar o zi de weekend pentru angajați!

 

După ce liderul partidului, Ludovic Orban, lansase ideea taxării normale a programatorilor, mai nou, un grup de peneliști visează la săptămâna de muncă de 6 zile! Adică, angajații să aibă doar o singură zi de weekend.

Mai mulţi deputaţi şi senatori PNL au depus un proiect legislativ de modificare a Codului Muncii, astfel încât angajaţii care prestează muncă în zilele de repaus săptămânal să primească doar o compensaţie financiară iar repausul să scadă la 24 de ore.

”Regimul juridic al muncii prestate în zilele de repaus săptămânal este reglementat de norme ce ţin de două instituţii juridice, respectiv cele care reglementează munca suplimentară, pe de-o parte, şi cele care privesc repausul săptămânal, pe de-altă parte”, se arată în expunerea de motive, conform Ziarul Financiar.

Potrivit Codului Muncii, ”durata normală a timpului de muncă este de opt ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână”, iar orice depăşire a limitei impuse se încadrează în sfera noţiunii de muncă suplimentară.

Liberalii arată că legislaţia nu interzice angajatului să presteze ore suplimentare în intervalul repausului săptămânal.

”Dimpotrivă, art. 114 Codul Muncii, prin care se stabileşte durata maximă săptămânală a timpului de muncă, are în vedere şi orele suplimentare: durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv în orele suplimentare”, se mai arată în expunerea de motive.

În acest fel, liberalii arată că, din dispoziţiile legale, ”reiese foarte clar că orele suplimentare pot fi efectuate oricând pe durata celor 7 zile ale săptămânii, cu respectarea limitei maxime de 48 de ore de activitate săptămânal.”

Modificarea ar fi în interesul angajatorului dar şi al salariaţilor, sunt de părere liberalii.

”Este de altfel o soluţie logică, o astfel de interpretare fiind nu numai în interesul angajatorului, ci şi al angajaţilor. În practivă, poziţia oficială a multor ITM-uri este frecvent contrazisă de preferinţele individuale ale salariaţilor care optează pentru suplimentarea veniturilor prin prestarea de muncă suplimentară”, se mai arată în expunerea de motive.

În acest sens, proiectul are în vedere modificarea unui articol al Codului Muncii din care să reiasă că salariatul poate fi compensat şi doar financiar, fără a depăşi durata de opt ore de muncă, iar repausul săptămânal să scadă la 24 de ore.

”În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.Cu acordul salariatului, munca prestată cu caracter ocazional, într-o zi de repaus săptămânal, se poate compensa şi doar financiar, dar durata ei nu poate depăşi 8 ore, astfel încât repausul săptămânal să fie de minim 24 de ore. Munca prestată în această situaţie se va plăti cu un spor de minim 75 % din salariul de bază, agreat între salariat şi angajator.”, se arată în propunerea de modificare a legii.

Proiectul de lege a fost iniţiat în Camera Deputaţilor, Senatul fiind cameră decidentă.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
moromete
01 Jul 11:47
daca cineva spune ca vom avea salarii mai mari daca muncim ca "sclavii" ii ridic statuia in parcul p......i, aceasta iniativa nu va duce decat la concediarea a arpoximativ 600.000-700.000 de oamnei iar "scalavi" ce vor avea norocul sa ramana cu "serviciu" vor trebuii sa munceasca si pentru ei fara nici un leu in plus deoarece nu ai cum sa modofici prin lege si salariu negociat, asata ca sa nu mai vorbim de cele opt ore care sunt de fapt 10-11 cel putin si sa nu mai spunem varsta de pensionare de pina in 90 si cea de acum
Răspunde
0 0
dam
28 Jun 09:46
votam PSD CU DOOO MAINI!!!!
Răspunde
0 0
Mari
24 Jun 23:19
Dar tu care ai propus legea asta, nu ai familie? Nu ai copii de crescut, pe care sa ii vezi cum cresc? Nu sa fie abandonați. Cum crezi tu imbecilule care propui asta că poți avea o familie daca ai liber doar 1 zi pe săptămână și în restul zilelor lucrezi de dimineață până noaptea? Cum sa lucreze mai ales femeile așa, cine creste copiii, tâmpitule? Pe tine cine te-a crescut, nu părinții? Va bateți joc, în întreaga lume e așa, ne vreți roboti, sclavi, mai ceva că în vremea comunismului s-a ajuns. Atunci măcar aveai serviciu care nu se compara cu cele din ziua de azi, nu exista acest stres din zilele noastre, aveai casa, familie. Acum ce avem? Nu că aș regreta vremurile comuniste, însă în anumite privinte, era un trai linisitita, nu era haosul acesta.
Răspunde
0 0
altii
24 Jun 18:04
deci USR.. ok!
Răspunde
0 0
guvidu
24 Jun 14:02
Stii ce,

mortii matii la ala care a propus asa ceva!!!
Răspunde
0 0
Florin
24 Jun 13:03
Buna ziua

Asa am lucrat pana prin 1991 dupa revolutie
Din 1997 lucrez SI, in FIECARE Sambata
Din 2001 nu am fost nici o zi in concediu decat sarbatorile legale cand e totul inchis
Am trait bine si pana la si dupa revolutie
Traiesc bine si acum, multumesc
Munca innobileaza omul ( Arbeit macht Frei ) , munca ne ridica standardul de viata, sigur nu a omorat pe nimeni, nici macar pe puturosi
La cate ar trebui facute in tara asta subscriu la 6 zile lucratoare pe saptamana / 48 H / remunerate normal
Florin - Timisoara
Răspunde
0 0
johnneil
24 Jun 12:24
Sunt deplin de acord cu aceasta masura. Parlamentari sa fie un exemplu in acest sens. Inclusiv la Concedii.
Răspunde
0 0
gigi
24 Jun 11:57
Dar parlamentarii liberali, câte ore muncesc? Să aibe mare grijă la afirmații, că nu e bine
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?