Medici şi farmacişti, ACUZAŢI de o FRAUDĂ de 5 milioane de euro

 
PERCHEZIŢII DIICOT la spitalul din Oradea
PERCHEZIŢII DIICOT la spitalul din Oradea
PERCHEZIŢII DIICOT la spitalul din Oradea ANAF în acţiune

Percheziţii în această dimineaţă la Spitalul municipal din Oradea, secţia Oncologie, precum şi în cabinete medicale şi farmacii din oraş. DIICOT investighează o fraudă de 5 milioane de euro adusă bugetului Casei de Sănătate.Joi dimineaţa au loc 67 de descinderi la clinica oncologică a Spitalului din Oradea, la farmacii şi cabinete medicale din judeţul Bihor. 50 de medici şi farmacişti sunt acuzaţi de fraudă prin creşterea artificală a prescrierilor medicale. Prejudiciul total este estimat la 5 milioane euro.

30 de persoane vor fi duse la audieri, transmite REALITATEA TV.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) efectuează în data de 27 noiembrie 67 de percheziţii domiciliare pe raza municipiului Oradea şi judeţul Bihor - Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu" Oradea - Secţia Oncologie, mai multe farmacii şi cabinete medicale individuale ale unor medici de familie.

Acţiunea DIICOT vizează destructurarea unui grup infracţional format din 50 persoane, specializat în infracţiuni de evaziune fiscală, înşelăciune şi fals.    

În cauză există suspiciunea că în perioada 2012-2014 membrii grupării au  generat activităţi de fraudare a Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate prin creşterea artificială a cuantumului vânzărilor aferente medicamentelor cu şi fără contribuţie personală utilizată în tratamentul ambulatoriu" ( TA) şi a medicamentelor şi materialelor  sanitare specifice, care se acordă pentru tratamentul  în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale cu  scop curativ (PNS) şi implicit a sumelor raportate şi  ulterior decontate Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

La sediul D.I.I.C.O.T – ST Oradea vor fi aduse în vederea audierii 30 de persoane, urmând a fi dispuse măsuri legale în cauză. Prejudiciul cauzat este în valoare de aproximativ 5 milioane euro.

La descinderi participă şi ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, Cluj-Napoca, Timişoara şi cu sprijinul Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală nr. 6 Oradea. Suportul de specialitate a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii.

Acţiunea  a fost realizată  cu sprijinul Grupării Mobile de Jandarmi Cluj - Napoca, precum şi  Serviciul de Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie al jud. Bihor.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală a identificat un prejudiciu de 2,1 milioane euro

În acest caz, în perioada 07.10–12.11.2014 inspectorii antifraudă fiscală au identificat un prejudiciu de peste 2,1 milioane euro (9.583.951 lei) cauzat bugetului de stat de către o reţea de opt firme din judeţul Bihor specializate în comerţul cu produse farmaceutice, prin evitarea plăţii impozitului pe profit datorat bugetului de stat şi TVA.

În perioada 2012–2014, două dintre aceste firme au emis facturi pentru achiziţii fictive de medicamente oncologice, reumatologice şi neurologice (Glivec, Seroquel, Aranesp), produse parafarmaceutice şi diverse servicii în scopul, atât al creşterii artificiale a cheltuielilor şi diminuarea bazei impozabile, respectiv evitarea plăţii impozitului pe profit datorat bugetului de stat, cât şi al majorării artificiale a TVA deductibilă, în vederea sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale.

Facturile erau emise către şase alte firme fără angajaţi, depozite, magazine, medicamente sau marfă pe stoc, care nu funcţionau la sediul declarat, dar care erau controlate prin interpuşi de aceleaşi persoane. Banii, reprezentând contravaloarea facturilor fictive emise, se ridicau de la bancă în numerar în baza unor borderouri fictive, cu nume şi serii de buletin false, şi erau returnaţi reprezentanţilor celor două firmelor beneficiare.

Demersurile de cooperare interinstituţională între D.I.I.C.O.T. şi Direcţia Generală Antifraudă Fiscală au fost derulate cu respectarea competenţelor materiale specifice fiecăreia dintre cele două structuri, se arată într-un comunicat al Direcţiei Antifraudă din ANAF.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
bia
27 Nov 15:35
Deci e kovesi de vina,care e la DNA de nici un an, pentru un fenomen arhicunoscut de ani de zile? Sa nu amestecam politica si justitia pt ca DNA nu controleaza nimic fara sesizare. Oricum,atentia trebuie indreptata spre niste oameni care pot fi considerati autori morali ai unor crime. Asa se numesc cei care isi cumpara masini si case din banii unor muribunzi!!!
Răspunde
3 0
ANTONIE
27 Nov 11:11
Acesti medci si farmacisti,daca sunt vinovati ,au de platiti in fata lui Dumnezeu pentru miile de suflete trimise la moarte inainte de vreme si fara voia lui Sa .Poate ,unora ,le daduse o sansa de viata si chiar de vindecare.Iata ca acesti oameni au actionat din lacomie impotriva lui Dumnezeu,fiindca au hotarat ei cat sa traiasca acei sarmabi oameni ,in locul Sau.Cum se numesc astfel de oameni,medici si farmacisti?
Răspunde
2 0
ANTONIE
27 Nov 10:44
Acesti medci si farmacisti,daca sunt vinovati ,au de platiti in fata lui Dumnezeu pentru miile de suflete trimise la moarte inainte de vreme si fara voia lui Sa .Poate ,unora ,le daduse o sansa de viata si chiar de vindecare.Iata ca acesti oameni au actionat din lacomie impotriva lui Dumnezeu,fiindca au hotarat ei cat sa traiasca acei sarmabi oameni ,in locul Sau.Cum se numesc astfel de oameni,medici si farmacisti?
Răspunde
4 -2
27 Nov 09:31
Felicitari DIICOT! Acum poate intelegem de ce se face lobby pentru "noua lista de medicamente oncologice" unde un tratament de o luna costa zeci de mii de euro! Se fura in draci!
Răspunde
3 -3
hmm . . .
27 Nov 08:35
Fenomenul este arhicunoscut de ani de zile . Madam cheoveshi probabil ca este speriata de multe afaceri vechi tinute in sertar de face atata zgomot acum in loc sa-l fi facut la timpul potrivit .
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?