Lovitură dură pentru Guvernul Dăncilă. FMI anunţă vremuri grele pentru economia României

 
FMI şi+a revizuit creşterea economică la 4%
FMI şi+a revizuit creşterea economică la 4%

Lovitură pentru Guvernul Dăncilă de Washington. În timp ce bugetul de stat pe acest an este construit pe o creştere economică de 5,5%, Fondum Monetar Internaţional (FMI) ne anunţă că nu vom avea o creştere mai mare de 4%. Atenţie, de nivelul de creștere al produsului intern brut depind încasările bugetare din acest an.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a revizuit, în jos, estimările privind evoluţia economiei româneşti, atât în acest an cât şi anul viitor, ca urmare a moderării stimulentelor care au stat la baza creşterii robuste înregistrate în 2017, arată cel mai nou raport "World Economic Outlook", publicat marţi de instituţia financiară internaţională.

Dacă în luna aprilie FMI estima că, în 2018, România va înregistra în acest an o creştere de 5,1%, în raportul publicat marţi, FMI şi-a revizuit, în jos, prognozele referitoare la avansul economiei româneşti până la 4% în 2018, cu 1,1 puncte procentuale mai puţin decât estima în primăvară.

Pentru 2019, FMI preconizează că România urmează să înregistreze o creştere economică de 3,4%, cu 0,1 puncte procentuale mai puţin decât estima în aprilie.

Bugetul de stat a fost construit pe o cifră de creștere economică de 5,5%, un nivel confirmat de Comisia Națională de Prognoză. Numai că instituția guvernamentală este singura atât de optimistă. Fondul Monetar Internațional a confirmat veştile proaste anunţate şi de alte instituţii - unele bănci vorbesc de o creştere economică de 3,8% în 2018.

"Economia României a înregistrat o creştere robustă de 6,9% în 2017 ca urmare a stimulentelor fiscale şi a cererii externe solide. Creşterea ar urma să încetinească până la 4% în 2018 şi să continue să se diminueze până la 3,4% în 2019, pe măsură ce stimulentele se vor modera", se arată în raportul "World Economic Outlook" publicat marţi.

De altfel, Alejandro Hajdenberg, reprezentantul permanent al FMI în România, avertiza încă de la începutul lunii septembrie că Fondul Monetar Internaţional ia în considerare modificarea prognozei de creştere economică pentru România din acesta an de la 5,1% la 4-4,5%.

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor de consum în România în acest an, estimările instituţiei financiare internaţionale au fost lăsate nemodificate, la o creştere medie anuală de 4,7%, dar au fost revizuite în jos pentru 2019, când ritmul de creştere a preţurilor ar urma să se atenueze până la 2,7%, faţă de un avans de 3,1% preconizat în primăvară. Comparativ, în 2017 România a înregistrat o inflaţie medie anuală de 1,3%.

În schimb, FMI a revizuit uşor în jos estimările privind deficitul de cont curent înregistrat de România, la 3,5% din PIB în 2018 (de la 3,7% din PIB cât estima în aprilie). Pentru anul viitor, instituţia internaţională se aşteaptă ca deficitul de cont curent al României să se reducă până la 3,4% din PIB (faţă de 3,7% din PIB cât preconiza anterior).

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
DODO
09 Oct 09:01
oare se v-a putea vreodata ca acest guvern psd sa dea socoteala pt dezastrul in care a adus tara ?
Răspunde
0 0
Gelu
09 Oct 15:21
9 Dezastru? In 2017 Romania a avut o crestere economica de 7%, cea mai mare din UE si cea mai mare din 2008 incoace. Mai sus se vorbeste despre o estimare a FMI, nu despre ceea ce va fi in realitate. Mai scoate ochii din facebook, ca te indobitocesti complet. Chiar daca va fi 1%, tot CRESTERE va fi. Dupa ce se instaureaza USR-Ciolos la guvernare si va urma o scadere economica, atunci poti vorbi despre dezastru.
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?