Eroare în softul pentru alegeri! STS a avertizat, dar AEP l-a certificat

 
Constantin-Florin Mitulețu-Buică, președintele Autorității Electorale Permanente

Autoritatea Electorală Permanentă a certificat spre neschimbare aplicația folosită pentru centralizarea rezultatelor votării la alegerile prezidențiale, deși Serviciul de Telecomunicații Speciale a anunțat-o că există un viciu, scrie HotNews.ro.

Ar fi vorba de o eroare „minimă” care putea duce la adunarea de două ori a unor votanți din străinătate.

„S-a făcut o certificare spre neschimbare pe o aplicație cu un viciu”, potrivit unor surse citate de Hotnews.ro.

„Au certificat o variantă care avea o problemă”, a confirmat o altă sursă pentru Hotnews.ro, care a explicat că, și după certificare, aplicația continuă să fie testată până cu două zile înainte de alegeri.

Teoretic, pe variantă certificată nu se mai intervine dar, dacă în această perioadă de testare sunt semnalate probleme, acestea trebuie corectate. În acest caz, însă, ar fi necesară „recertificarea” spre neschimbare a aplicației, mai scrie HotNews.ro.

STS a semnalat informal existența acestei erori în 24 octombrie după care a revenit cu întrebări oficiale, potrivit surselor citate. AEP a trimis răspunsurile pe 1 noiembrie, între orele 12,00 și 13,00, chiar înainte să anunțe certificarea aplicației, astfel încât nu a existat timpul fizic pentru remediere.

Eroarea a fost între timp corectată, susțin sursele citate de Hotnews, însă rămâne discuția unei „recertificări” a aplicației.

Biroul Electoral Central a fost informat miercuri despre această intervenție de către STS.

Potrivit Legii nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, art 103, printre atribuțiile Autorității Electorale Permanente se numără:

„u) certifică spre neschimbare, cu 10 zile înainte de data alegerilor, aplicaţiile informatice utilizate de Biroul Electoral Central pentru centralizarea rezultatelor votării şi le pune la dispoziţia partidelor politice şi organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale înscrise în competiţia electorală, la cererea scrisă a acestora”.

 Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?