Ce au stabilit Dăncilă și secretarul de stat al SUA pe Energie cu privire la gazele din Marea Neagră

 
Vizita lui Dăncilă în SUA - întâlnirea cu secretarul de stat pe Energie
Vizita lui Dăncilă în SUA - întâlnirea cu secretarul de stat pe Energie
Vizita lui Dăncilă în SUA - întâlnirea cu secretarul de stat pe Energie Vizita lui Dăncilă în SUA - întâlnirea cu secretarul de stat pe Energie Vizita lui Dăncilă în SUA - întâlnirea cu secretarul de stat pe Energie

Premierul României, Viorica Dăncilă, s-a întâlnit marți, în vizita pe care o are în SUA, cu secretarul american al energiei, Rick Perry. Cei doi au semnat un memorandum cu privire la cooperarea în domeniul nuclear civil, dar au discutat și despre exploatarea gazelor din Marea Neagră.

În întrevederea dintre cei doi oficiali, fost abordată inclusiv tematica dezvoltării exploatărilor de resurse energetice din platoul continental al Mării Negre, temă relevantă pentru securitatea energetică a regiunii și Europei.

Chiar înainte de plecarea lui Dăncilă în SUA, Guvernul a publicat un proiect de modificare a Legii offshore care prevede, înainte de toate, o relaxare a impozitării petroliștilor din Marea Neagră.

Practic Dăncilă vrea să-i îmbuneze pe americani și și-a propus să modifice mai multe prevederi ale Legii offshore introduse expres de Liviu Dragnea, despre care fostul șef PSD spunea ca sunt esentiale pentru bunastarea romanilor.

În întâlnirea cu secretarul de stat pe Energie, Dăncilă a transmis părții americane "determinarea Guvernului de la București pentru dezvoltarea pe baze pragmatice și mutual avantajoase a componentei economice a Parteneriatului Strategic, subliniind oportunitățile din alte domenii esențiale precum infrastructura sau modernizarea și digitalizarea de capacități existente".

Prim-ministrul a subliniat că Guvernul României are un interes major și instrumentele necesare pentru consolidarea relației comerciale și investiționale transatlantice, de natură să contribuie la asigurarea prosperității durabile și a securității statelor de pe cele două maluri ale Atlanticului.

Potrivit unui comunicat al Guvernului de la București, memorandumul pe domeniul nuclear civil este rezultatul viziunii comune cu privire la rolul strategic al dezvoltării energiei nucleare în scopuri pașnice și marchează angajamentul de a lucra în direcția intensificării cooperării în domeniul nuclear civil.

Documentul oferă perspectiva consolidării relațiilor economice dintre cele două țări și a promovării obiectivului esențial al asigurării securității energetice, ca bază a prosperității pe termen lung a României.

Memorandumul urmează să servească ca bază pentru încurajarea cooperării bilaterale în promovarea de tehnologii de ultimă generație în domeniul nuclear, gestionarea deșeurilor radioactive, dezvoltarea sectorului de medicină nucleară, activități de cercetare privind aplicabilitatea tehnologiilor nucleare în curs de dezvoltare în fizică, biologie, precum și agricultură, mai spune comunicatul Executivul.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?