De ce creștinii nu au voie să poarte ață roșie

 
Crestinii nu au voie sa poarte ata rosie
Crestinii nu au voie sa poarte ata rosie

Preoții ortodocși critică vehement obiceiul credincioșilor de a purta ață roșie la mână. Motivele sunt multiple, vezi explicațiile teologilor mai jos.Părintele Calistrat din România, dar și părintele Maxim Melinti din Republica Moldova explică de ce creștinii trebuie să se îndepărteze de practicile păgâne precum sunt cititul în cafea sau purtatul aței roșii la mână pentru că acestea nu au nicio legătură cu Ortodoxia.

Părintele Calistrat de la mănăstirea Vlădiceni, din România, explică în una din predicile sale de ce creștinii nu trebuie să folosească practici păgâne în viața de zi cu zi și de ce purtatul aței roșii la mână este o practică anticreștină.

"Foarte multă isterie și foarte multă agitație legat de faptul că noi am importat sărbători din occident și le-am adus în Romania, iar în felul acesta desacralizăm creștinătatea și ortodoxia! Dar când te duci să îți citească în cafea sau în cărți, cu dama de verde în cărare și cu ghiocul prin cimitir să cauți strigoi sau moroi, când de Sfântul Andrei umbli cu usturoi și cu ciorapi întorși pe dos, sau cu ața roșie la mână de deochi și tămâie prin buzunare... nu-i tot un Halloween? Dar noi când stam cu nasul în zodiac și vrem să vedem cum ne merge, când calculăm la numerologie sau descifram visele nu facem la fel?", a scris Părintele Calistrat pe pagina sa de Facebook.

Părintele a ținut să sublinieze că "exagerarea nu face parte din tabieturile unui ortodox cuminte și obișnuit".

De unde vine obiceiul de a purta ață roșie la mână?

Potrivit părintelui Maxim Melinti, parohul bisericii de la Ghidighici, de vină este doctrina religioasă, care în ultima perioadă prinde rădăcini în Occident și în țările postsovietice — Kabbala.

"Conform cu învățăturilor kabbaliste, ața roșie poartă o energie puternică, care poate influența viața și soarta omului, de-al proteja de rău și de-al ajuta să obțină cât mai multe succese în afaceri și relații. Respectiv, cel care va purta ața roșie, se crede că va fi protejat de „ochiul rău", de deochi și invidia omenească", scrie pe blogul său părintele Maxim Melinti, citat de Sputnik.md.

El explică că acest fenomen a căpătat popularitate acum câțiva ani, când interpreta Madonna, declarată ca fiind membra curentului Kabbala, și-a făcut apariția publică cu o astfel de brățară. Trend-ul a devenit și mai cunoscut datorită altor vedete, precum Filip Kirkorov, Michael Jackson, Rosie O'Donnell, Britney Spears, David Beckham și alții.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Carlo
22 Jun 15:58
nici secta crestin ortodoxa nu apartine neamului romanesc!
Răspunde
0 0
felix
21 Jun 06:59
noaptea omenirii in capul pochimii
Răspunde
0 0
Mirciulica
20 Jun 11:27
Cine studiaza ritualurile de magie alba observa similaritatile dintre ele pana la identitate.
In Vechiul Testament nu apare indemnul de a folosi usturoiul impotrivul duhurilor, indemn realizat de catre un inger?

Zodiacul? pai la nasterea lui Iisus nu au venit cei trei magi? Atentie ! Magi! - adica oameni care se ocupau de magie! Nu a venit un preot al vremii. Iar unul dintre magi era astrolog (ca pe vremea aia nu exista astronomie ci astrologie). Numele lui era Baltazar.
Acesti magi stiau ca urmeaza sa se nasca Iisus din calcule astrologice, din numerologie si alte practici divinatorii. (remarcati denumirea lor: Practici divinatorii)

Si tot in traditia populara, astrologia straveche a fost cuprinsa intr-o carte numita "Gromovnic din Batrani". Multi preoti si calugari au studiat-o indelung.

Trebuie facuta distinctie clara intre practici funeste si metode empirice de actiune (empiric = metodă de actiune bazata numai pe experienta și de cazuri antecedente).

E cazul sa ne aducem aminte ca si Iisus a fost un paria pentru asa zisii eruditi ai vremii, iar Biblia e plina de practici magice - nu mai e cazul sa amintesc aici exemple.
Răspunde
0 0
Lavric
20 Jun 18:18
4 Este vorba despre trei crai, adică regi
0 0
Alex
21 Jun 03:43
9 Vorbești de la tine și foarte eronat! Întâi citește Biblia și apoi meditează la ea. Dar îți va trebui o viață să înțelegi, daca va îngădui Dumnezeu să te lumineze. Trebuie doar sa fi sincer și umil. Vei afla că magii veniți cu daruri au fost călăuziți de o stea( Dumnezeu a îngăduit asta) și ei reprezintă Lumea care i se va închina Fiului lui Dumnezeu. Fiecare i au adus Aur că pentru un Rege, Tamaie că pentru un mare Preot iar Smirna semnifica Patimile și jertfa Domnului Iisus Hristos. Domnul fie cu noi și să ne miliasca
0 0
Mirciulica
20 Jun 11:16
Domnii preoti ar trebui sa incerce sa mai si citeasca ceva carti acolo - nu strica.
Obiceiul de a purta o legatura rosie la mana nu are legatura cu Madonna - cel putin nu in Romania rurala. In cartea "Leacuri si remedii magice din Carpati" se specifica faptul ca taranii foloseau deseori pentru copii sau pentru animalele nou-nascute, legaturi cu ata rosie pentru a le feri de deochi. Chiar si pomii, daca erau foarte frumosi erau in acest fel feriti de deochi.

Daca acest lucru nu era facut, deseori micile animale (vitei, oi, etc) daca erau deocheate incepeau sa se simta foarte rau si puteau chiar sa moara relatic repede.

Personal m-am intalnit foarte des cu fenomenul deochiului. Dincolo de un asa zis "mambo-jambo" pe care unii l-ar crede, deochiul e real. E o forma de interactiune realizata intre fiintele umane si alte fiinte (chiar si lucrurile pot fi deocheate) care are legatura cu magnetismul propriu.

Personal desi nu i-am dat atentie am fost "fortat" de evenimente sa accepte notiunea de deochi si am incercat sa o studiez. (e ca si cum ai sustine ca hipnoza nu e reala pentru ca nu crezi ca exista asa ceva, ca e paganism etc). Traditia populara e practica - sigur ca apar si devieri, dar daca incerci sa descoperi sursa initiala, observi ca oamenii au cautat o metoda la ceva care se petrece si chiar daca au inteles sau nu despre ce e vorba importanta pentru ei era solutia.

Cat despre asa zisul paganism ... e poveste lunga. Preotii au atitudinea: ce nu e cu noi e impotriva noastra - ei baga in aceeasi oala practici de magie neagra cu tehnici de protectie psihica, magia neaga cu magia alba si asa mai departe.
Ritualurile din biserica ce sunt? nu magie alba?
Răspunde
0 0
tester
20 Jun 11:01
test
Răspunde
0 0
Dan
19 Jun 16:00
Dar chiloti rosii "au voie" sa poarte? Ce ev mediu intunecat e in mintile unora!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?