MENIU

Angela Merkel le cere germanilor să stea acasă de Paște pentru a limita răspândirea pandemiei de Covid-19

Angela Merkel, cancelar german / Foto: Profimedia

Cancelarul Angela Merkel a făcut, astăzi, un apel la germani să stea acasă de Paşte şi să se întâlnească cu cât mai puţini oameni, pentru a ajuta cadrele medicale în lupta cu pandemia de coronavirus. 

"Ar trebui să fie un Paşte liniştit, alături de cei apropiaţi vouă, cu puţine contacte. Vă îndemn să renunţaţi la orice călătorii care nu sunt esenţiale", a afirmat Merkel, într-un mesaj video, relatează Reuters.

Vă reamintim că Merkel a fost acuzată săptămâna trecută că a pierdut controlul asupra crizei COVID-19 după ce a renunţat la un plan privind prelungirea vacanţei de Paşte convenit cu două zile în urmă cu guvernatorii celor 16 landuri germane.

Ea a încercat de atunci să transfere vina pentru al treilea val al pandemiei asupra premierilor de landuri, acuzându-i că nu au respectat acordurile anterioare de a reimpune restricţii dacă se înmulţesc din nou infectările.

Între timp, guvernul de la Berlin a declarat că va impune o interdicție pe timp de noapte privind adunărilor de persoane, ce va fi valabilă începând de vineri, 2 aprilie, iar de săptămâna viitoare vor putea merge la grădiniţă numai copiii angajaţilor esenţiali.

Cumva, în ciuda avertizărilor autorităților, dar și datorită faptului că vremea a devenit caldă în ultimele zile, berlinezii s-au adunat în spațiile publice. Aproximativ o sută de tineri au aruncat sticle și pietre împotriva poliției într-un parc, miercuri, în vreme ce oamenii legii încercat să spargă petrecerea, a raportat berlinezul Zeitung.

Merkel a atras, astfel, atenția că acum nu doar vârstnicii se luptă pentru viaţa lor în pandemie, ci şi persoanele de vârstă mijloace sau chiar tinerii, care ajung în număr tot mai mare în spitale. Cancelarul german și-a exprimat însă speranţa că distribuirea vaccinurilor se va accelera după Paşte, când şi medicii de familie vor putea participa la imunizarea populației.

"Dacă această rată (de infectare - n.r.) va continua, vom atinge capacitate limită în mai puțin de patru săptămâni", a afirmat Christian Karagiannidis, șeful științific al asociației DIVI pentru medicină intensivă și de urgență, pentru Rheinische Post. „Nu exagerăm. Avertismentele noastre sunt conduse de cifre”, a mai spus acesta.

Mai multe articole despre:
angela merkel cancelar german pandemie covid paste