Amenințările Bisericii pentru români: Cine nu merge la referendum nu este creștin

 

Biserica Ortodoxă Română s-a implicat direct în campania pro-referendum și în vreme ce în unele cazuri a folosit un ton extrem pentru a-i amenința pe credincioși, în altele a ajuns până acolo încât să fie sancționată de polițiști. Preotul arhidiacon Ioan Ardelean, invitat să citească un comunicat al Sfântului Sinod la finalul Sfintei Liturghii despre cum să voteze credincioșii la referendumul din 6-7 octombrie, i-a certat pe enoriașii care plecau în timpul lecturii. Acesta a spus că cei care nu se duc la referendum nu își mărturisesc de fapt credința și nu sunt creștin-ortodocși.

La finalul Sfintei Liturghii de duminică, 30 septembrie, în care tema slujbei a fost iubirea vrăjmaşului (conform Evangheliei), Înaltpreasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a rostit un îndemn către credincioşii care se aflau la Catedrala arhiepiscopală Sfinţii Petru şi Pavel din Constanţa, relatează Adevărul.

Ardelean a început să citească textul BOR, însă unii dintre enoriași au început să plece, motiv pentru care preotul s-a enervat.

”Sper că cei care pleacă din Biserică acum sunt cei care sunt deja sunt hotărâți să voteze și au plecat că ei știu ce trebuie să voteze. Că dacă cumva cineva crede că nu merge la referendum, deci nu-și mărturisește credința, și după aceea crede că e creştin-ortodox se înşală amarnic. Sper că cei care pleacă, cum spuneam , știu deja că votează Da!”, a spus preotul arhidiacon Ioan Ardelean, profesor universitar.

Patriarhul Daniel acuză ”acțiuni de boicotare agresivă”

Biserica Ortodoxă Română a lansat încă e sâmbătă un îndemn de participare la referendumul pentru familia tradițională, din 6-7 octombrie, și de aprobare a revizuirii Constituției, pe motiv că ar fi un act ”patriotic, național și profund democratic” menit să apere căsătoria dintre un bărbat și o femeie.

Patriarhul Daniel, prin mesajul publicat sâmbătă, îi critică pe cei care nu susțin demersul de modificare a Constituției, invocând ”acțiuni de boicotare agresivă și denigrare injustă a referendumului”. El mai susține că trebuie apărat ”darul sacru al vieții persoanei care se naște din iubirea conjugală dintre un bărbat și o femeie”.

”Participarea la referendum, în zilele de 6 şi 7 octombrie 2018, este un act de mărturisire a credinţei în iubirea lui Dumnezeu pentru familie, un act de maximă responsabilitate pentru viitorul poporului român, precum şi un examen de maturitate spirituală pentru a alege între valori permanente şi ideologii efemere. (...) Participarea cetăţenilor statului la acest referendum decizional pentru definirea căsătoriei în Constituţia României este un act profund democratic şi patriotic-naţional, de o deosebită importanţă pentru întreg poporul român, deoarece se votează pentru apărarea familiei bazată pe căsătoria între un bărbat şi o femeie şi pentru viitorul copiilor poporului român. (...) În pofida multor acţiuni de boicotare agresivă şi denigrare injustă a referendumului, trebuie să apărăm darul sacru al vieţii persoanei umane care se naşte din iubirea conjugală între un bărbat şi o femeie, preţuind astfel şi generaţiile de părinţi şi copii care au asigurat continuitatea poporului român de-a lungul veacurilor", se precizează în Apelul Adunării Naţionale Bisericeşti.

Preot sancționat de polițiști

La Brăila, implicarea preoților în campanie a depășit și limitele legii. Poliţiştii brăileni au sancţionat cu avertisment un preot din Brăila, deoarece pe gardul bisericii fusese amplasat un afiş pro referendum.

„Biroul Electoral a înaintat o adresă Poliţiei prin care sesiza faptul că la Biserica Sf. Ierarhi Constantin şi Elena este un banner afişat cu mesajul pro referendum. Pe acel banner se aflau culorile drapelului naţional, ceea ce este interzis prin lege. În baza acestei legi preotul a fost sancţionat cu avertisment, iar bannerul a fost dat jos, nu de poliţişti, ci de preoţi”, a declarat pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila, Laura Dan.

Despre incident au aflat şi reprezentanţii Arhiepiscopiei Dunărea de Jos. Aceştia au început o anchetă şi le-au solicitat preoţilor să evite conflictele care ar putea să apară în timpul campaniei pentru referendum.

„Se face o verificare ca să aflăm despre ce este vorba. Am sfătuit preoţii să evite conflictele, preoţii sunt oameni ai păcii, certurile nu ne fac bine. Probabil, ei au făcut cum au cerut poliţiştii, ca să aplaneze”, a declarat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Dunărea de Jos, Rareş Bucur.

Reprezentanţii Coaliţiei pentru Familie contestă decizia BEJ, susţinând că decizia nu a fost comunicată şi nu este publică, ceea ce ar reprezenta un abuz.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Peter Ganea
03 Oct 12:05
BOR ne indeamna sa mergem la Referendum...dar la un Referendum pentru credintata ortodoxa de ce nu organizeaza impreuna cu statul roman sa tinem credinta adevarata, sa ne intrebe si pe noi mirenii, sunteti de acord cu modificarile pe care l-am facut, pentru ca si noi mirenii.
Ei vorbes cand l-au vandut pe Hristos in Creta unde au participat la un SINOD TALHARESC, unind biserica ortodoxa romana cu alte biserici de alte religi, ei care se roaga cu alti preoti de alte religi in bisericile ortodoxe din aceasta tara ? ei ne indeamna sa participam la acest vot,

ce folos daca v-om merge cu tot cu Familia in IAD....asta se va intampla cu toti care asculta de actualul BOR...cei din Bulgaria din Georgia din Rusia si alti nu au participat...RUSINE....
Răspunde
0 0
johnneil
01 Oct 09:14
Penibil. Putin imi pasa de crestinismul lor. CHIAR MA FACE SA RAD DE PROSTIA LOR.
Răspunde
0 0
Adi
01 Oct 07:13
Cata ipocrizie...Daniel si Teodosie de care stie toata lumea ca sunt fete ..macar taceau din gura
Răspunde
0 0
NICU
01 Oct 00:01
BOICOTEZ KAKATUL DE REFERENDUM SA MA PYSH PE EL SI CINE L-A INVENTAT
Răspunde
0 0
koko
30 Sep 23:59
BOR-fasi penali lingai de kururi pesediste interlope FMG
Răspunde
0 0
ciuma rosie
30 Sep 23:30
popi sovietici like psd..
Răspunde
0 0
Jan
30 Sep 22:57
prea I luminatilor, unde ati fost si sinteti cind se avor teaza milioane de copchii, cind se traieste in cooorvasarie si degenerarea totala, cind se fura pe rupte, cind poporul e alungat din tara, cind hotia si minciuna au devenit calitati, cind ... voi si puliticienii sinteti calaii acestei tari si a romanilor !
Răspunde
0 0
ei na
30 Sep 22:36
pas....
Răspunde
0 0
tot io
30 Sep 22:34
pas...
Răspunde
0 0
john
30 Sep 20:48
FVG DE BOR-fasi voi sunteti crestini? panaramelor pumpicuristi de kuururi pesediste faceti sedinta de partid in biserica penalilor
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?