Târgul de Fete de la Găina a avut loc, duminică, în comuna Avram Iancu

Sunday, 19 July 2009, 07:09 Sursă: Realitatea TV

Această manifestare etno-culturală a fost menţionată prima dată în documente în 1816.

Desfăşurarea târgului are loc într-o frumoasă poiană, la altitudinea de 1.467 m. Acolo se adunau locuitorii din diferite văi ale Apusenilor pentru a-şi schimba produsele. Târgul a făcut posibilă întâlnirea şi căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, evitându-se, astfel, încrucişările dintre rudele apropriate.

Se spune că fetele veneau cu zestrea încărcată pe cai, iar cununia se făcea pe loc de către preoţii care veneau acolo în acest scop. Ceremonia era însoţită de cântece şi jocuri cu strigături, iar fetele... se luau, nu se cumpărau.

Astăzi, Târgul de fete de la Găina s-a transformat într-o mare sărbătoare folclorică, la care îşi dau concursul locuitorii din zona Munţilor Apuseni, din judeţele apropiate şi chiar din ţinuturi mai îndepărtate ale ţării. Pregătirile se fac cu câteva zile înainte, iar plecarea spre munţi se face în jurul orei patru dimineaţa. Deschiderea o fac vestitele tulnicărese de la Avram Iancu, după care urmează programul artistic al participanţilor care durează până spre seară.

Pentru turişti, târgul oferă şi produse artizanale specifice zonei: tulnice, vase de lemn pirogravate, ceramică de Bihor şi Zărand, unelte de lemn, ţesături populare de casă şi produse culinare.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri