Rezervaţia Naţurală Munţii Rodnei din Bistriţa este în pericol

Sunday, 27 September 2009, 04:12 Sursă: Realitatea TV

Autor: Realitatea.NET
Rezervaţia a fost atacată de gândacul de scoarţă.

"Avem aici un arbor de molid afectat de Ips Typographus. Adultul face aici o galerie de intrare şi urmează împerecherea. În continuare se dezvoltă larvele şi afectează lemnul în totalitate", a demonstrat Sorin Ureche, pădurar.

Din momentul în care gândacul de scoarţă îşi face apariţia durează aproximativ o lună de zile până când se văd primele semne ale uscării copacului. Soluţia cea mai puţin dăunatoare ar fi scoaterea lemnului afectat din zona împădurită.

Soluţia nu poate fi pusă în aplicare, din cauza legii care interzice exploatarea lemnului în ariile protejate.

"În acest moment în zona de conservare specială, Consiliul Ştiinţific al Parcului Naţional Munţii Rodnei nu a mai permis intervenţie pentru extragerea materialului lemnos. Estimările sunt la circa 50.000 de metri cubi, material lemnos. Asta înseamnă peste 300 de hectare. Vorbim despre pâlcuri de infestări", a precizat Augustin Hădărău, director Parcul Naţional Munţii Rodnei.

Pe 1 octombrie, Consiliul Ştiinţific al Parcului Naţional Munţii Rodnei şi reprezentanţii Ocoalelor Silvice se vor întâlni pentru a găsi o soluţie care să salveze copacii.

Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri