Coronavirus - România: 2738 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Proiectul privind manualele şcolare este "dezlânat, confuz şi ineficient", susţin specialiştii

Tuesday, 07 July 2009, 12:20 Sursă: NewsIn

Conceptul de proiect de autor presupune ca autorul să fie mai implicat în toate deciziile legate de manual ca editare, difuzare şi utilizare. "Proiectul de autor este o inovaţie românească fantezistă, pentru că un autor nu poate face un proiect de unul singur. În primul rând pentru că nu ar avea bani, un proiect de manual costă în jur de 40.000 de euro, pentru că în afară de concept, un manual implică multe alte proceduri, de la culegerea textului şi alegerea ilustraţiei, la calcule financiare. Oricum există o legătură contractuală între autor şi editură, pentru plata drepturilor de autor", spune editorul editorul Claudiu Istrate..

Această schimbare majoră pe care o propune Ministerul Educaţiei prin proiect nu este aplicabilă, spun şi autorii de manuale. "Am colaborat în 2005 la redactarea unui manual. A fost destul de dificil că am avut foarte puţin timp la dispoziţie pentru redactare, însă cea mai mare problemă au fost banii, ni se dădeau foarte puţini şi editurile s-au luptat destul de tare să negocieze şi să reducă la minim costurile. Eu, ca autor, nu m-aş înhăma la aşa ceva, mai ales că este vorba de bani de la stat, care nu sunt niciodată suficienţi", a spus profesorul Dorin Salavastru.

Piaţa manualelor ar trebui să fie una liberă, după modele occidentale, însă şi practica trecută, şi noul proiect presupune un strict control ministerial, de la evaluarea manualelor la distribuţia acestora.

Pe de altă parte editorii susţin că nu se precizează clar cum se va realiza finanţarea. "Nu se spune nimic de finanţare, cum adică, mă îndoiesc că vor finanţa proiectul, cred că nu asta au vrut să spună. În schimb au detaliat câţi membri să aibă echipa editorială, de parcă ar fi important sau normal ca ministerul să facă astfel de reglementări", s spus Claudiu Istrate.

Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri