Coronavirus - România: 116415 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Programa este deja axată pe competenţe, spun specialiştii care elaborează subiectele de bacalaureat

Tuesday, 20 October 2009, 13:37 Sursă: NewsIn

"Toate programele în vigoare conţin seturile de competenţe generale şi specifice care urmează să fie dezvoltate pe parcursul ciclului respectiv sau al anului şcolar, după caz. Competenţele sunt proiectate astfel încât să fie formate, dezvoltate, construite de către cel care învaţă, cu ajutorul cadrului didactic şi în contextul mediului de învăţare, pe perioada unui an şcolar sau a unui ciclu curricular/şcolar. Conţinuturile şi activităţile de învăţare asociale şi specificate în curriculumul şcolar sunt ilustrative pentru dezvoltarea competenţelor specificate, dar cadrul didactic este cel care construieşte experienţele de învăţare pentru elevii săi, utilizând curriculumul şcolar şi mediul de învăţare, conform proiectului său educaţional. Cadrul didactic are la dispoziţie metode, tehnici, strategii de predare-învăţare-evaluare pentru a dezvolta elevilor competenţele specificate în curriculum, utilizând atât conţinuturile ilustrative, cât şi experienţele de învăţare construite", a fost răspunsul dat de Centrul Naţional de Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar.

Acest răspuns contrazice numeroasele şi redundantele discursuri ale ultimilor doi şefi ai Educaţiei, "Avem manuale supraîncărcate, de multe ori făcute pentru universitate. (...) Din nefericire, aceste manuale urmăresc doar oferirea de informaţii. Acum avem internetul, ceea ce trebuie să îi învăţăm pe elevi este să dobândească competenţe", spunea, în urmă cu două săptămâni, la preluarea mandatului Educaţiei, premierul în exerciţiu, Emil Boc.

El a adăugat că va urmări atent procedura de elaborare a subiectelor pentru examenele naţionale, asfel încât acestea să testeze competenţele, şi nu informaţiile acumulate de elevi.

Fostul ministru Ecaterina Andronescu a menţionat, la rândul său, testarea competenţelor, în toate discursurile sale legate de programa şcolară şi examenele naţionale.

"În ceea ce priveşte reforma curriculară, trebuie să regândim conţinuturile pe formarea de competenţe. De altfel, asta ne spun şi documentele Comisiei Europene: sunt definite opt competenţe-cheie, pe cicluri de învăţământ. Deci trebuie să reconsiderăm conţinutul, astfel încât în mod crescendo să evolueze competenţele de care vorbeam", a spus Andronescu, încă de la preluarea mandatului în decembrie anul trecut.

Responsabil de activitatea Centrul Naţional de Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar şi, implicit, de subiectele la examenele naţionale din anul şcolar 2009-2010 este Cristian Mirescu, despre care Ministerul Educaţiei anunţase, în mai, că a demisionat după o serie de erori apărute în subiectele la tezele cu subiect unic.

"Astfel de erori nu sunt admisibile. Există o problemă. Se va constitui o comisie de anchetă şi se va vedea cine au fost vinovaţii, pentru ca astfel de greşeli să nu se mai repete", au anunţat, atunci, reprezentanţii ministerului.

La mai bine de cinci luni după anunţ, nici rezultatele aşa-zisei anchete nu au fost anunţate, nici directorul nu a fost înlocuit.

Mirescu ocupă posturi de conducere în minister de mai bine de un deceniu, salariul său ajungând la 106.301 lei pe an, conform declaraţiei de avere postată pe site-ul www.edu.ro, în mai 2009.
Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri