Procesul lui Karadzici a fost amânat până marţi

Monday, 26 October 2009, 08:50 Sursă: NewsIn

Procesul pentru genocid al fostului lider politic al sârbilor din Bosnia, Radovan Karadzici, care a început luni la TPI în lipsa sa, a fost amânat până marţi, relatează AFP.
Adaugă părerea ta

"Având în vedere absenţa acuzatului şi a unui avocat pentru a-l reprezenta. Camera va amâna procedurile", a spus judecătorul sud-coreean O-Gon Kwon.

Procesul a fost reluat marţi la ora 14:15 (15:15, ora României) prin prezentarea de către procurorul Alan Tieger a acuzaţiilor ce i se aduc lui Karadzici, a precizat el. "Îi cerem lui Karadzici să fie aici, pentru ca procesul său să nu mai fie obstrucţionat", a declarat judecătorul.

"Remarc că acuzatul, Karadzici, nu este prezent. Remarc şi că, având în vedere că a ales să se apere singur în proceduri până acum, niciun avocat nu se află aici în numele său", a declarat anterior judecătorul sud-coreean O-Gon Kwon.

Karadzici a anunţat miercuri că nu este pregătit şi că va boicota deschiderea procesului său, care va dura doi ani. El ceruse în septembrie, fără succes, încă zece luni pentru a-şi pregăti apărarea.

Fostul lider politic al sârbilor din Bosnia, Radovan Karadzici, al cărui proces a început luni la Haga, este inculpat de TPI pentru genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii, pentru rolul avut în războiul din Bosnia, soldat cu 100.000 de morţi. El pledează nevinovat.

Actul său de acuzare conţine două acuzaţii de genocid - pentru primele luni ale războiului şi pentru masacrul din Srebreniţa. De asemenea, este acuzat de crime de război şi crime împotriva umanităţii - crime, torturi, violuri sau expulzări - comise în 19 zone bosniace, la Srebreniţa şi în cursul asediului din Sarajevo, când au murit 10.000 de persoane.

Karadzici, arestat în iulie 2008 la Belgrad după 13 ani de căutări, este cel mai înalt responsabil al conflictului bosniac judecat de TPI. Fostul său aliat, Slobodan Miloşevici, a murit la Haga înainte de încheierea procesului său, în 2006.

Judecătorii i-au spus lui Karadzici că îi pot impune un avocat, dacă nu renunţă la boicotare

"Îi cerem lui Karadzici să fie aici, pentru ca procesul său să nu mai fie obstrucţionat", a declarat judecătorul sud-coreean O-Gon Kwon.

El a explicat că instanţa i-a cerut într-o scrisoare lui Karadzici să vină luni la TPI să asiste la deschiderea procesului. În scrisoare, TPI l-a avertizat pe Karadzici că, dacă un acuzat care se apără singur demonstrează "un comportament persistent de obstrucţionare", atunci judecătorii îi pot impune un avocat, a declarat Kwon.

În răspuns, Karadzici a reiterat că nu va fi prezent la deschiderea procesului.