Presa americană îl sprijină pe autorul controversatei continuări a cărţii lui Salinger

Sunday, 09 August 2009, 12:29 Sursă: NewsIn

Autorul Fredrik Colting se poate lăuda că a primit susţinere de renume în lupta sa împotriva romancierului J.D. Salinger, aminteşte presa americană. New York Times, agenţia Associated Press, compania Ganett, grupul Tribune şi asociaţia bibliotecilor americane cer justiţiei să-şi revizuiască decizia de a nu fi publicat romanul "De veghe în lanul de secară, după 60 de ani",  invocând dreptul la libertatea de expresie din primul amendament al Constituţiei americane, dar şi bunul simţ al magistraţilor.

"Singura vină a acestei cărţi este că atinge mândria unui autor pustnic înfuriat că romanul său cult şi personajele i-au fost folosite, fără a-i aduce însă prejudicii financiare. Ca naţiune, am invocat cu toţii ideea că anumite drepturi ale noastre, printre care şi libertatea de expresie, sunt înaintea altor interese precum securitatea ţării sau dreptul la un proces echitabil ", se arată în cererea trimisă Curţii de Apel din New York.

Curtea Supremă a autorizat de exemplu publicarea unor anumite documente ale Pentagonului şi, în mod constant, justiţia permite ca unele articole cu potenţial de defăimare să fie reproduse în presă. "Este deci ilogic să concluzionezi că demnitatea unui autor cere o mai mare protecţie decât securitatea ţării sau a părţilor civile dintr-un proces", susţin grupurile de presă.

George Freeman, vicepreşedinte al grupului New York Times, precizează că Frederik Colting nu se face vinovat de plagiere, de vreme ce a transformat personajele lui Salinger.

Sub pseudonimul J.D. California, Frederik Colting şi-a imaginat o a doua parte a romanului lui Salinger, unde adolescentul Holden Caulfield, devenit un bătrân de 76 de ani, fuge, de această dată dintr-un azil.

Frederik Colting a susţinut că romanul său, care are un personaj bazat pe eroul din cartea lui Salinger, este un comentariu literar şi nu o continuare. În plus, Colting spune că a scris cartea ca o explorare critică a relaţiei dintre Salinger şi personajul său fictiv, adolescentul Holden Caulfield.

"De veghe în lanul de secară" a fost publicat în 1951 şi s-a impus rapid ca un roman cult al literaturii americane a secolului XX. Romanul este considerat opera majoră a lui J.D. Salinger, născut în 1951.


Alte articole din: Ultimele Stiri
Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri