Coronavirus - România: 32079 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Prefectul de Mureş a declarat situaţie de urgenţă la Bicapa Târnăveni

Wednesday, 30 September 2009, 14:26 Sursă: NewsIn

"M-am adresat Ministerului Mediului, iar prin ordin al prefectului, pe baza discuţiilor pe care le-am avut, am declarat situaţie de urgenţă situaţia iazului batal de la Bicapa. De fapt sunt trei, o parte are şi Carbid Fox-ul - pentru a o lua în considerare ca o situaţie excepţională de risc asupra mediului, în condiţiile în care, cu precipitaţii abundente, substanţele de acolo, absolut periculoase pentru sănătatea oamenilor şi a animalelor, oricând pot deversa şi se poate ajunge chiar la un conflict transfrontalier, un conflict diplomatic cu Ungaria, pentru că Târnava acolo îşi are cursul. Şi prin urmare trebuie cumva să reacţionăm, să deblocăm lucrurile", a afirmat prefectul.

El a adăugat că, din cauza legislaţiei în vigoare, nimeni nu investeşte în ecologizarea zonei. "Este o situaţie delicată acolo, având în vedere că societatea Bicapa este în lichidare judiciară, prin urmare nu mai are resurse de a funcţiona decât valorificând activele care au rămas - şi nu prea au rămas, că s-a furat de pe platforma respectivă tot ce se putea - iar în momentul de faţă cineva trebuie să promoveze un proiect privind închiderea ecologică a iazului batal. Acest lucru nu se poate întâmpla atâta timp cât prin legislaţia actuală AVAS nu poate promova şi nu poate investi nici un fel de resurse pentru respectiva ecologizare", a mai spus prefectul.

Marius Paşcan a mai declarat că e un cerc vicios din punct de vedere legal şi nimeni nu-şi asumă răspunderea de a promova un proiect de finanţare. Instituţia Prefectului a făcut demersuri către Consiliul Judeţean Mureş şi către Consiliul Local Târnăveni, solicitându-le să-şi precizeze poziţia, dacă doresc să preia iazurile batal, pentru că ele sunt unităţi administrative eligibile în cazul în care ar beneficia de finanţare pentru închidere.

"Nici Consiliul Judeţean Mureş, nici Consiliul Local Târnăveni nu doresc să preia aceste iazuri batal, mai ales că nu li se oferă nicio garanţie că se vor acorda finanţările pentru închiderea acestora. Dar, cumva trebuie lucrurile să fie deblocate şi să găsim formule pentru a se promova acea investiţie, care este evaluată undeva la peste 20 de milioane de euro", a spus Paşcan.

Prefectul a adăugat că prin hotărâre de Guvern s-ar putea ca datoriile pe care le are lichidatorul să fie preluate la bugetul de stat sau să fie anulate, după care să li se asigure garanţiile fie Consiliului Judeţean, fie Consiliului Local, să preia şi să-şi asume responsabilitatea şi proprietatea acestor iazuri batal. "Dar, nefiind acum un cadru legal, nu poate fi determinată o asemenea posibilitate. Doar prin declarare ca situaţie de urgenţă, ceea ce am şi făcut. Altă variantă legală în acest moment nu este", a spus Paşcan. Potrivit acestuia, Uniunea Europeană finanţează închiderea acestor iazuri batal.

Prefectul Marius Paşcan a declarat că a participat, la Ministerul Mediului, la o întâlnire cu o echipă de experţi şi specialişti ai ministerului pe tema situaţiei iazurilor batal de la Azomureş şi Bicapa Târnăveni şi că aceste iazuri ar putea fi închise cu fonduri europene. Potrivit acestuia, reprezentanţii ministerului au precizat că, pentru a beneficia de aceste finanţări din parte Uniunii Europene, aceste iazuri batal trebuie preluate de către administraţia publică locală, respectiv Consiliul Local sau Consiliul Judeţean, care, la rândul lor, să înainteze proiectul pentru finanţare Uniunii Europene.

Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri