Ultimele Stiri· 2 min citire

Pinguinii imperiali ar putea dispărea până în 2100

Pinguinii imperiali ar putea dispărea până în 2100

Pinguinii imperiali ar putea dispărea până în 2100

Publicat27 ian. 2009, 17:47
Actualizat28 ian. 2009, 03:48

Numărul pinguinilor imperiali va scădea cu 95% până în 2100, potrivit ultimelor predicții bazate pe modelele schimbărilor climatice. Asta înseamnă că vor mai exista pe Pământ doar 600 de exemplare.

Pinguinii imperiali sunt cea mai mare specie de pinguin și se înmulțesc în timpul iernii din Antarctica, făcând plimbări lungi de-a lungul ghețurilor pentru a se împerechea.

Nașterile lor au fost văzute de milioane de oameni din întreaga lume după ce pinguinii au fost imortalizați pe marele ecran în documentarul francez "Marșul Pinguinilor", ce a câștigat și premiul Oscar.

Cum a fost prezentat și în film, pinguinii merg mulți kilometri prin Antarctica, către pământurile lor vechi de împerechere, unde femelele depun doar un ou.

Pentru ca puiul să supraviețuiască, amândoi părinții călătoresc de sute de ori, luni întregi, către ocean și înapoi pe continent pentru a-i furniza hrană micuțului.

Asta înseamnă că ghețurile de pe mare au un rol major în succesul înmulțirii lor.

Acoperișurile de gheață influențează și planctonul, precum și speciile de pești care îl mănâncă, amândouă fiind surse de hrană vitale pentru pinguini.

Institutul Woods Hole Oceanographic a folosit informații despre stratul de gheață, preluate de la Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), pentru a prezice cum va fi afectată populația de pinguini.

Ei au folosit și un studiu, care are aproape 40 de ani, ce a măsurat succesul înmulțirii unei colonii de pinguini din regiunea antarctică, Terre Adelie.

Rezultatele, publicate în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, sugerează că până în anul 2100, numărul pinguinilor de pe continentul sudic se va reduce cu 95% sau chiar mai mult.

Pinguinii imperiali ar putea supraviețui prin ajustarea obiceiului lor de împerechere la noile condiții, pentru a se adapta astfel la schimbările climatice. Autorii studiului spun însă că acest lucru este puțin posibil.

Stephanie Jenouvrier, principalul autor al studiului, a declarat că, față de alte specii de păsări de pe continentul de gheață care și-ai alterat ciclul de viață, pinguinii nu se vor "prinde" atât de repede.

"Sunt organisme care trăiesc mult, așa că de adaptează încet. Aceasta este o problemă, întrucât climatul se schimbă foarte repede", a mai spus autorul.

Distribuie articolul

Urmărește știrile Realitatea.NET și pe Google News

Mai multe știri din Ultimele Stiri