La Spulber descoperiţi legenda haiducului Bahnă

Monday, 10 August 2009, 05:43 Sursă: Realitatea TV

Autor: Realitatea.NET
O lume a haiducilor şi a sunetului de bucium, puţin cunoscută. O descoperiţi în Vrancea, în comuna Spulber. Un loc potrivit pentru cei care iubesc muntele şi tradiţia. Numele localităţii vine de la unul din cei şapte fii ai Babei Vrâncioaia, cei care i-au fost de atâta ajutor lui Ştefan cel Mare în bătăliile cu turcii. De aici şi buciumul care aduna oştile.

Locul mai are însă o poveste. Cea a haiducului care lua de la bogaţi ca să dea săracilor şi se ascundea în cel mai înalt munte. De le treci pragul, bătrânii satului îţi vor povesti legenda lui Bahnă.

Moş Macovei ştie legenda lui Bahnă, haiducul care a trăit pe la 1930, şi unde se află peştera în care se ascundea. Drumul este însă lung şi destul de greu. Urcăm până la 1000 de metri altitudine.

După câţiva kilometri de mers, obosiţi şi însetaţi, dăm de izvorul lui Bahnă. 

Haiduc de codru, Bahnă jefuia chiaburii, le fura animalele şi le tăia în pădure, iar la săraci le dădea bani, porumb, ce fura el de la bogaţi.În peştera unde se ascundea, a scris balade pe pereţi, dar apa le-a şters în timp.

Legenda spune că Bahnă s-a dus la o iubită, cineva la pârât şi jandarmii s-au dus să-l aresteze. Nu au apucat însă, penru că haiducul s-a împuşcat, ca să nu le dezvăluie secretele sale. 

Tot la Spulber găsim singurul meşter al buciumului din zonă. Moş Cristea are 84 de ani, dar buciumele le face ca-n tinereţe, după meşteşugul străbunilor.

În Spulber, turişţii se pot caza în casele localnicilor. O noapte de cazare şi o masă tradiţională porneşte de la 50 de le.

 

 


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri