Coronavirus - România: 62547 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Iuşcenko a cerut ca simbolurile sovietice să fie aruncate "la groapa de gunoi a istoriei"

Sunday, 11 October 2009, 13:40 Sursă: NewsIn

"Monumente pentru gloria liderilor comunişti, care dispreţuiau, urau şi executau poporul nostru (...) se ridică încă în satele şi oraşele noastre", a declarat el, referindu-se la statuile care există în continuare în numeroase localităţi, începând cu o efigie a lui Lenin de la Kiev.

"Este timpul să debarasăm ţara noastră de aceste simboluri satanice, să trimitem, în sfârşit, aceşti idoli comunişti la groapa de gunoi a istoriei", a spus Iuşcenko.

Preşedintele, un prooccidental care întreţine relaţii foarte dificile cu Rusia, a acuzat Moscova să vrea să îşi impună din nou tutela asupra Ucrainei. "Nu ne permitem o revanşă a forţelor postcomuniste şi imperialiste", a spus el.

Iuşcenko s-a exprimat cu ocazia inaugurării în regiunea Ivano-Frankivsk (vest) a unui muzeu în memoria execuţiei a sute de deţinuţi politici de către NKVD, în iunie 1941, când trupele Germaniei naziste împingeau înapoi forţele sovietice.

Ucraina şi Rusia au diferende în mai multe dosare istorice, în special în ceea ce priveşte marea foamete orchestrată de Stalin în 1992-1993.

De asemenea, Rusia acuză Kievul să glorifice naţionaliştii antisovietici, care au luptat alături de nazişti în timpul celui de al Doilea Război Mondial.

Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri