Coronavirus - România: 113589 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ion Bazac: Avem două cazuri noi de de îmbolnăvire cu virusul A(H1N1), în România

Thursday, 28 May 2009, 08:52 Sursă: REALITATEA.NET

"A fost vorba despre o transmitere secundară de la cazul zero. Starea celor trei este bună", a mai spus Bazac, după şedinţa Comitetului de urgenţă desfăşurată la Ministerul Sănătăţii.

Potrivit ministrului Sănătăţii, trei pacienţi sunt internaţi la Institutul "Matei Balş" din Capitală, unde sunt izolaţi şi nu se află nicidecum în carantină. "Femeia de 30 de ani a fost internată pentru a-i putea avea în îngrijire pe cei doi copii ai săi. Unul dintre copii este şi el infectat, conform analizelor, iar celălalt este sănătos, însă a fost adus şi el în spital, pentru a se afla sub îngrijirea mamei", a explicat Bazac reapariţia femeii în spitalul de unde fusese externată miercuri după-amiază.

Tatăl femeii prezintă febră şi rinoree în timp ce mama şi copilul bolnav au o simptomatologie redusă.

Femeia de 30 de ani reprezintă primul caz îmbolnăvire cu H1N1 înregistrat în România. Ea s-a întors pe 23 mai de la New York, după o escală la Paris, şi s-a prezentat la medic după ce a făcut febră mai mare de 38 de grade şi tuşea. Primele analize ale femeii suspecte de gripă porcină au fost făcute la Institutul Cantacuzino, iar pentru confirmare îmbolnăvirii, au fost trimise probe la laboratorul specializat din Londra, care ar urma să furnizeze rezultatul până vineri.

"Deşi femeia nu mai prezintă nicio formă de boală, am decis ca ea să rămână în spital alături de cei doi minori pentru a le putea acorda îngrijire. Ancheta epidemiologică este în curs.

Bazac: Patru persoane, care au avut legătură strânsă cu bolnavii, nu sunt infectate cu virusul H1N1

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a precizat că patru dintre persoanele care au avut legătură strânsă cu cei trei pacienţi diagnosticaţi deja cu noua gripă nu s-au infectat cu virusul H1N1, potrivit analizelor de laborator.
"Ancheta epidemiologică care este în derulare a redus numărul de contacţi ai familiei la 22, dintre care 15 reprezintă pasagerii cursei Air France. Alţi patru dintre contacţi, care au avut legătură strânsă cu bolnavii, au fost testaţi, iar analizele de laborator nu confirmă îmbolnăvirea. Toţi contacţii care au venit în legătură cu cele trei persoane infectate  vor primi obligatoriu concediu medical şapte zile şi vor sta izolaţi la domiciliu. Cei 15 din aeroport nu ştiu să vă spun dacă sunt cetăţeni români sau străini", a mai spus Bazac.

Tot Ion Bazac a mai spus că Institutul Matei Balş a intrat de joi, de la ora prânzului,  într-un sistem special de pază asigurată de jandarmerie.

Institutul Cantacuzino a primit din partea OMS acreditarea de a diagnostica prin biologie moleculară infecţia cu A(H1N1) pentru alte nouă ţări: Serbia, Albania, Croaţia, Belarus, Macedonia, Bulgaria, Moldova, Bosnia şi Muntenegru, potrivit ministrului Bazac.   

Ministrul Sănătăţii a mai anunţat că alte potenţiale cazuri pot fi diagnosticate de Institutul Cantacuzino. Potrivit specialiştilor, simptomele îmbolnăvirii de noua gripă apar la aproximativ şapte zile de la infectarea cu virusul H1N1. Medicii recomandă evitarea locurilor aglomerate şi respectarea regulilor de igienă, în special spălarea mâinilor cu săpun. 

Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri