Ion Bazac acuză Ministerul Sănătăţii că nu aplică măsurile împotriva virusului AH1N1

Thursday, 29 October 2009, 10:31 Sursă: NewsIn

Autor: Realitatea.NET

"Din păcate managementul public şi politic se canalizează foarte mult pe campania electorală şi uităm despre măsuri care trebuie aplicate", a declarat Bazac într-o conferinţă de presă pe tema măsurilor de combatere a noii gripe.

"Cer public oficialilor din Ministerul Sănătăţii să se adune şi să caute măsurile pe care le-am lăsat la Ministerul Sănătăţii şi să utilizeze mecanismele stabilite şi resursele care au fost alocate. Le reamintesc că există o Hotărâre de Guvern de punere în aplicare a Planului Naţional de pandemie, în care am inclus achiziţionarea a peste 1,3 milioane de doze de antivirale, echipamente de protecţie personală şi substanţe dezinfectante pentru copiii din şcoli. Nu au fost achiziţionate până acum. (...) În programul naţional de combatere a pandemiei existau cantităţi de dezinfectanţi care trebuiau folosite în şcoli pentru copii, aceste cantităţi, pentru care erau resursele alocate nu au fost achiziţionate nici acum", a precizat fostul ministru al Sănătăţii.

De asemenea, Bazac a spus că, la cum "evoluază deciziile în autoritatea centrală", se aşteaptă ca "următorul pas să fie limitarea întrunirilor publice, concerte, competiţii sportive, chiar şi mitinguri electorale"." Acest pas este însă greşit, ar fi o măsură fără precedent şi disproporţionată în acest moment, mai ales că nici în SUA, unde sunt peste 1.000 de decese şi s-a declanşat starea de urgenţă sanitară, o asemenea măsură nu se aplică", a mai spus social-democratul.

Totodată, el a precizat că în timpul mandatului său "România a fost un exemplu în UE pentru modul în care a fost rezolvată această problemă". "Să nu uităm, avem doar 441 de bolnavi infectaţi şi niciun deces. Fostul ministru a mai apreciat că "ştacheta" pe care a ţinut-o foarte sus în combaterea AH1N1 "a fost mult coborâtă în ultima perioadă". "Probabil că faptul că n-au fost cazuri grave i-a determinat în ultima lună, şi se ştia în mod evident că odată cu venirea sezonului rece va creşte incidenţa bolii, i-a determinat pe cei de la Ministerul Sănătăţii să fie mult mai pasivi în combaterea infecţiei, dovadă să e întâmplă acum ce se întâmplă", a mai spus Bazac.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri