2,19 milioane de lei. Atât a costat săparea unei gropi în comuna Bozovici, din judeţul Caraş-Severin, unde trebuia construit un campus şcolar modern, cu săli de clasă, internat, cantină şi terenuri de sport, pe banii Ministerului Educaţiei. Banii s-au evaporat atât de bine, încât toate controalele de până acum nu au găsit vreo neregulă. Campusul nu există, deşi viceprimarul comunei din Caraş-Severin, Pavel Beloescu, spune: „Cum să nu, aici sunt fundaţiile, cu armăturile, cu materialul care există, cu lucrările care sunt făcute, cu anexele fostului liceu, deci astea sunt toate“. Însă, pe locul respectiv, este doar o groapă plină cu apă.
Inspectorul şcolar general al judeţului, Boris Vatzulik, ne spune povestea acestui proiect, „care a început acum 2 ani.
Au fost virate peste 2,19 milioane de lei, adică peste jumătate de milion de euro, dar, din cauza unor probleme de patrimoniu asupra terenului, lucrările s-au sistat anul trecut“. Mai exact, după ce firma SC Construct Anste SRL Reşiţa a început lucrările, autorităţile şi-au dat seama că o mică parte de teren este concesionată de o persoană privată. S-a ajuns în instanţă. Între timp însă, primăria Bozovici a decis ca o parte din vechiul liceu să fie demolată. „Am pierdut un laborator de informatică, o sală de clasă, 12 toalete, mai sunt 3 unde se înghesuie 440 de elevi“, spune George Pascariu, directorul Liceului „Eftimie Murgu“ din comuna Bozovici, de care ar fi trebuit să aparţină acest campus finanţat de la Guvern. Firma şi-a luat muncitorii şi utilajele după ce lucrările au fost sistate şi finanţarea oprită. În consecinţă, în acest moment sunt clase care ţin orele pe culoarele liceului. Ioan Spătaru, patronul firmei, nu a putut fi contactat pe motiv că era plecat din localitate.
Campusul din Bozovici prevedea zece săli de clasă moderne, internat pentru elevii care locuiesc în satele îndepărtate, cantină şi două terenuri de sport. Noul campus ar fi trebuit să coste în total 2,9 milioane de lei, conform unei hotărâri de guvern din 2007, din care proiectarea a fost decontată cu 600.000 de lei. În total s-au virat 2,2 milioane de lei, în condiţiile în care nu s-a ridicat nimic din viitoarele construcţii.
Pentru această investiţie s-au făcut multe anchete. „Au avut loc fel de fel de controale. De unde? De la Curtea de Conturi, Poliţia Economică, DNA, dar toate s-au rezumat la controale şi nu s-au găsit banii care nu se justifică“, spune viceprimarul comunei, Pavel Beloescu. În schimb, prefectul judeţului, Octavian Ţunea, este mai bine informat. „Au întocmit două dosare penale pentru proiectant şi firma constructoare, care sunt în curs de derulare, întrucât banii care au fost viraţi nu se justifică în lucrările efectuate“, spune prefectul. Suma a fost virată de Inspectoratul Şcolar către primărie, care a plătit doi agenţi economici, unul pentru proiectare şi unul care a început lucrările, dar nu le-a mai finalizat.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că va verifica contractele şi facturile tuturor furnizorilor şi prestatorilor de servicii ai ministerului şi le va plăti doar pe cele care nu sunt umflate sau ilegale, cum este în cazul „şantierului“ de la Caraş-Severin. În prezent, în toată ţara sunt începute aproximativ 4.000 de lucrări la infrastructura şcolară.