Importul şi distribuţia de medicamente, la un pas de blocaj, în plină epidemie de gripă

Monday, 02 November 2009, 13:56 Sursă: NewsIn

Autor: Realitatea.NET

"Spitalele au datorii de peste 60 de milioane de euro, din care grosul datează din 2007-2008, iar farmaciile, cel puţin la fel de mult, datoriile acumulate în doar câteva luni, din martie 2009 încoace", a precizat preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente din România, Viorel Vasile.

În opinia preşedintelui Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente, soluţia posibilă în acest moment ar fi o infuzie de lichidităţi din partea câtorva bănci, pentru susţinerea sistemului de factoring.

"În urmă cu zeze zile, am propus această variantă, care presupune să decontăm facturile emise farmaciilor la bănci aflate în contract Ministerul de Finanţe şi Ministerul Sănătăţii. Marţi, vom avea o întâlnire cu miniştrii Videanu şi Pogea la care sperăm să fie discutat şi subiectul acestor datorii. Dacă nu se găseşte o soluţie pentru rezolvarea blocajului financiar generalizat, vom asista, în câteva săptămâni, la prăbuşirea întregului sistemului sanitar", a mai spus Viorel Vasile.

În privinţa antiviralelor indispensabile pentru tratarea gripei, preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente spune că, de câteva luni, acestea nu mai sunt disponibile în farmaciile cu circuit deschis, intrând direct în stocurile Ministerului Sănătăţii. "Practic, măsura este în vigoare din mandatul lui Ion Bazac", a subliniat Viorel Vasile.

Potrivit reprezentanţilor ministerului, stocul de antivirale se ridică, în prezent, la 400.000 de doze, iar alte 1.375.000 de doze se află în procedura de achiziţie.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri