Coronavirus - România: 693644 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

"Guvernatorul" Băsescu: Dacă am da drumul la curs undeva aproape de 5 lei la un euro, am lovi crunt populaţia

Sunday, 25 October 2009, 14:44 Sursă: NewsIn

"Aş vrea să şi spulber nişte iluzii construite uneori în mass-media - şi n-aş vrea să fie considerat un atac la presă, doamne fereşte, eu nu atac niciodată presă, doar ea pe mine - însă trebuie clarificat pentru orice român ce se întâmplă cu noi din punct de vedere economic. Aţi auzit foarte frecvent spunându-se «guvernul ce măsuri ia să scoată ţara din criză», iar obligaţia mea este să fiu corect cu românii. Guvernul nu poate scoate ţara din criză economică, pentru că este o criză care nu are sediul în România. România a fost afectată de criză prin efectul crizei globale. A început cu o criză financiară şi s-a materializat în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor din toată Uniunea Europeană printr-o criză economică", a explicat şeful statului.

Traian Băsescu şi-a continuat analiza. "Nu există soluţii miraculoase pentru România. România nu are o economie de tip locomotivă, care tractează economia UE. Economiile de tip locomotivă sunt Germania, Franţa, Spania, Marea Britanie, dar aceste economii sunt în criză şi ele afectează masiv capacitatea societăţilor româneşti de a exporta. De aceea a şi fost nevoie să ţinem un curs acceptabil şi pentru exportatori, pentru ca ceea ce mai pot exporta pe aceste pieţe să fie exportat", a susţinut şeful statului.

Preşedintele a subliniat că România este dependentă în reluarea creşterii economice de ceea ce se întâmplă în marile economii europene - Germania, Franţa, Marea Britanie, Spania şi Italia - adică în pieţele de export.

Traian Băsescu a subliniat că programul anticriză al guvernului nu şi-a propus decât diminuarea efectelor crizei, fiind construit pe doi piloni bazaţi pentru a căror realizare a fost nevoie de împrumuturile de la UE şi FMI. Şeful statului a explicat, din nou, că un obiectiv a fost consolidarea reverzei Băncii Naţionale, pentru a menţine cursul de schimb "la o limită rezonabilă", existând riscul ca leul să ajungă la o paritate de 5 lei la un euro. 

"Avem resurse să ţinem cursul mai jos de 4,3, dar asta ar afecta exporturile. Cursul de 4,3 este un optim care convine exportatorilor şi asta garantează menţinerea locurilor de muncă pentru companiile care încă pot să exporte", a afirmat preşedintele.

"Sigur, dacă am da drumul la curs undeva aproape de 5 lei la un euro, exporturile ar putea creşte faţă de situaţia actuală, dar am lovi crunt populaţia prin afectarea puterii de cumpărare, urmare a devalorizării leului, deci salariile ar deveni în termeni reali mult mai mici, pensiile mult mai mici. Din acest motiv, nivelul actual îl considerăm un nivel optim, care, pe de o parte, nu ajută, dar măcar nu sărăceşte masiv populaţia, iar, pe de altă parte, permite industriei care are capacitate de export să mai exporte", a explicat preşedintele cum creşterea parităţii leu-euro ar duce la afectarea veniturilor populaţiei şi la declanşarea unui proces inflaţionist.

Preşedintele s-a referit şi la cel de-al doilea pilon al programului anticriză, anume asigurarea acoperirii deficitului bugetului, estimat pentru anul în curs la 7,4-7,5% din PIB.

Citeşte şi:

Prezidenţiabili vor să atragă voturi prin discursuri populiste şi promisiuni greu realizabileAlte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri