Alegeri locale 2020 Vezi rezultatele parțiale

Fumătorii îşi pot calcula vârsta plămânilor

Thursday, 19 November 2009, 13:56 Sursă: REALITATEA.NET

“Tu ştii câţi ani au plămânii?” tăi este o campanie care încearcă să atragă atenţia asupra efectelor negative pe care îl are fumatul asupra plămânilor. Campania încearcă să sensibilizeze românii asupra importanţei pe care o au investigaţiile periodice ale funcţiei pulmonare şi al consultului la medicul pneumolog, după cum se arată în comunicatul trimis de Societatea Română de Pneumologie.

Poulaţia îşi poate afla vârsta plămânilor, gratuit, în toate cabinetele de pneumologie din ţară. “Ca să vă dau un exemplu despre ce înseamnă acest test, o persoană care fumează aproximativ un pachet de ţigări pe zi, va afla că vârsta plămânilor săi este cu 20 de ani mai mare decât cea a unei persoane cu aceeaşi vârstă şi aceeaşi greutate, dar care nu este fumător, a declarat pentru REALITATEA.NET, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Prof. Dr. Florin Mihălţan.

Iniţial, campania ar fi trebuit să se desfăşoare în perioada 16-20 noiembrie, dar datorită cererii foarte mari, se va prelungi până pe 15 decembrie.

“Până în momentul de faţă, pentru perioada 20 noimbrie-15 decembri, bucureştenii vor putea să facă acest test la Institutul de Pneumologie  Prof. Dr. Marius Nasta, între orele 9-13. Încercăm sa obţinem aprobare pentru toate centrele de pneumologie din ţară”, a adăugat Prof.  Mihălţan.

Boala de plămâni, cauzată de limitarea fluxului de aer în plămânise este BPOC sau boala pulmonară obstructivă cronică. Aceasta afectează atât bronhiile cât şi plămânii şi se manifestă prin îngustarea progresivă a bronhiilor ce duce la o scădere progresivă a capacităţii respiratorii.


Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri