Coronavirus - România: 4761 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Efectele încălzirii globale pot fi comparate cu efectele celor două războaie mondiale la un loc, din punct de vedere economic

Thursday, 14 May 2009, 08:40 Sursă: REALITATEA.NET

O evaluare economică a schimbărilor climatice atrage atenţia asupra pierderilor enorme ce pot fi înregistrate pe plan global, dacă nu sunt luate măsuri urgente. Potrivit studiului, costurile totale ar depăşi 7 mii de miliarde de dolari, adică între 5 şi 20 de procente din produsul global brut în următoarele decenii.

"Dovezile ştiinţifice referitoare la emisiile de gaz asupra încălzirii globale sunt incontestabile. Dacă ştiinţa are dreptate, consecinţele pentru întreaga planetă sunt dezastruoase, iar catastrofa nu va avea loc în vreun îndepărtat scenariu fantastic, ci în decursul vieţii noastre", a declarat Tony Blair, primul-ministru britanic.

Autorul studiului atrage atenţia că în cazul în care oamenii nu acţionează cât mai curând, consecinţele încălzirii globale vor fi ireversibile. Nu este vorba doar de pierderile în plan economic, ci şi de schimbările în plan climatic. Încălzirea globală va atrage după sine secetă şi deşertificare în unele zone ale globului şi inundaţii în altele. Fenomenele meteorologice vor provoca migraţii ale populaţiilor afectate.

Pentru a opri acest scenariu de coşmar, comunitatea internaţională trebuie să reducă emisiile industriale de dioxid de carbon şi să cheltuiască aproximativ un procent din produsul mondial brut, pentru investiţiile de mediu. În caz contrar, atrage atenţia studiul, pierderile pot fi de 20 de ori mai mari.

Robin Barnett, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, şi Emil Hurezeanu dezbat, în ediţia specială "REALITATEA.NET Live", vineri, 15 mai, ora 12:00, cum va arata harta economică globală în urma schimbărilor climatice.

Talk-show-ul va putea fi urmarit în direct pe REALITATEA.NET/Videochat şi
Cotidianul.ro/Videochat, utilizatorii având posibilitatea de a adresa
mesajele şi întrebările lor pentru ambasadorul Robin Barnett, atât în format text, cât şi video.

Alte articole din: Ultimele Stiri
Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri