Coronavirus - România: 457848 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Disponibilizări masive în administraţiile locale

Monday, 17 August 2009, 07:26 Sursă: NewsIn

Potrivit unor surse participante la discuţii, redimensionarea structurilor de funcţionari publici locali ar urma să realizeze economii la bugetul de stat, în primă fază, de peste 125 de milioane de euro.

Conform estimărilor făcute de liderii locali şi reprezentanţii Guvernului, Primăria Capitalei ar urma să-şi reducă personalul bugetar cu 60%. Dacă în acest moment Primăria Municipiului Bucureşti are aproximativ 1060 de angajaţi, numărul acestora ar trebui să se reducă la aproximativ 400. În ceea ce priveşte sectoarele municipiului Bucureşti, numărul optim de funcţionari cu care acestea ar putea funcţiona este de 180 de angajaţi.

O altă propunere priveşte primăriile de comune care au până la 1.500 de locuitori şi care ar urma să beneficieze de o medie de 12 funcţionari publici în aparatul propriu. Următorul prag, pentru localităţile între 1.500 şi 3.000 de locuitori, ar urma să aibă 14 funcţionari, iar cele cu o populaţie între 3.000 şi 5.000 - 16 funcţionari. Localităţile între 5.000 şi 10.000 de locuitori ar urma să beneficieze de serviciile a 21 de funcţionari, iar cele între 10.000-20.000 de 24 de funcţionari. De asemenea, Consiliile Judeţene urmează să funcţioneze cu 120 şi cel mult 180 de angajaţi, în funcţie de mărimea judeţului în cauză.

Conform unor surse participante la discuţii, coeficientul în funcţie de care s-ar putea stabili numărul funcţionarilor publici este de 0,21% raportat la numărul de locuitori ai localităţii, dar acesta nu se va aplica şi la oraşele cu un număr mare de locuitori.

În consecinţă, potrivit surselor citate, o serie de primării, între care cea a Aradului şi a Iaşiului, care au peste 500 de angajaţi, vor trebui să-şi reducă schemele de personal.

''S-a ajuns la o formulă în care fiecare autoritate locală să poată decidă în privinţa destinului pe care îl au locuitorilor acelei localităţi, şi în privinţa controlului pe care locuitorii îl vor avea asupra modului de utilizare a resurselor şi dirijării acestor resurse'', a declarat ministrul de Interne, Dan Nica, la finalul întâlnirii de la Buşteni.

Autonomia nu le acordă însă libertate totală administraţiilor locale.  Astfel, primăriile vor trebui să respecte standardele de costuri stabilite de guvern.

''Fiecare primările în funcţie de numărul locuitorilor va avea acelaşi număr de funcţionari. Sunt primării care au mai puţini oameni decât ar trebui să aibă, alţii sunt deasupra acestui standard. Cei care vor depăşi standardul nu vor mai primi bani de la bugetul de stat'', a mai precizat Dan Nica.

''Este prima oară când grupul de lucru produce rezultate. Transferăm competenţe, transferăm resurse, dar descentralizăm venituri şi colectarea veniturilor. Primarii vor avea de acum şi grija colectării veniturilor'', a precizat ministrul Economiei, Gheorghe Pogea.

Propunerile liderilor locali reuniţi la Buşteni, de modificare a Legii finanţelor publice locale, urmează să fie prezentate luni în şedinţa coaliţiei de guvernare şi ulterior în Guvern, în aproximativ două săptămâni.

Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri