Coronavirus - România: 449349 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cristian Diaconescu: Relaţia cu Republica Moldova nu depinde de rezultatul alegerilor

Wednesday, 29 July 2009, 16:35 Sursă: REALITATEA.NET

"Angajametele pe care Republica Moldova şi le va lua, pentru că are probleme economice uriaşe, modul în care va primi sprijinul UE în Parteneriatul Oriental care nu este doar o declaraţie politică, ci este vorba şi de 350 de milioane de euro care ar urma să fie distribuite pentru proiecte şi sprijin financiar la şase state din estul României. Toate aceste proiecte vor conta în a fi sau nu puse în aplicare în funcţie de legitimitatea viitorului Guvern", a spus ministrul român de Externe care a mai afirmat că "Relaţia cu Republica Moldova nu depinde de rezultatul alegerilor".   

Diaconescu a spus că are o relaţie "normală" cu omologul său moldovean, dar că nu vrea să se refere, în ziua alegerilor, la retorica preşedintelui Voronin. "În momentul în care avem dialog, lucrurile merg foarte bine în relaţia cu domnul Stratan (ministrul de Externe al Republicii Moldova-n.red.). În prima vizită pe care am făcut-o în calitate de ministru la Chişinău, m-am întâlnit cu domnul Stratan şi nu m-am supărat când dumnealui a spus, după plecarea mea, că Republica Moldova nu are  nevoie de avocatura României în UE. România are nevoie de avocatura Moldovei în ceea ce priveşte configuraţia regională", a declarat ministrul de Externe al României. 

Şeful diplomaţiei de la Bucureşti a accentuat faptul că "Multe din cele ce se vor întâmpla cu viitorul acestei ţări depind de ce se întâmplă astăzi cu procesul electoral şi dacă acesta este dus la bun-sfârşit în condiţii de normalitate". 

Cristian Diaconescu a afirmat că România "este gata să coopereze pe o platformă europeană cu viitorul guvern de la Chişinău. Din nou, nu fac nicio specificaţie cu privire la culoarea acestui guvern şi nu este treaba noastră să ne amestecăm în opţiunile cetăţenilor Republicii Moldova".

Potrivit lui Diaconescu, România doreşte ca viitorul Executiv de la Chişinău să fie unul legitim: "Dorim ca viitorul Guvern să aibă legitimitatea democratică a unui proces electoral normal şi vom propune în continuare ceea ce am propus şi până acum: proiectul european de relaţii de bună-vecinătate". 

Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri