Alegeri locale 2020 Vezi rezultatele parțiale

Comisia pentru afaceri externe a PE analizează astăzi situaţia de securitate la graniţa UE, în contextul evenimentelor din R. Moldova

Tuesday, 14 April 2009, 17:30 Sursă: NewsIn

"Este necesar ca Parlamentul European să se informeze cu privire la situaţia din Republica Moldova şi împărtăşeşte preocpuarea noastră cu privire la protestele de şa Chişinău", a mai spus Diaconescu care a anunţat că şi declararea ambasadorului român la Chişinău persona non grata constituie o preocupare pentru Bruxelles. 

Cristian Diaconescu întreprinde în această săptămână un turneu privind o serie de afaceri europene. În cadrul acestui turneu, ministrul român de Externe va avea şi o întâlnire cu Hans-Gert Poetering, axată, cu precădere, pe tema alegerilor europarlamentare din vară şi a viitorului Parlament European.

În cadrul aceluiaşi turneu, Cristian Diaconescu se va deplasa şi la Praga, unde va avea o întalnire cu Alexander Vondra, vicepremierul Cehiei, ţară care deţine preşedinţia UE. Discuţia va viza cadrul mai larg al problemelor europene, potrivit surselor citate.

Cristian Diaconescu a anunţat săptămâna trecută că România a sesizat Comisia Europeană în legătură cu încălcările grave ale acordurilor europene comise de Republica Moldova, după ce această ţară a reintrodus vizele pentru cetăţenii români.

Diaconescu a explicat că această măsură este discriminatorie, pentru că introduce criteriul cetăţeniei drept criteriu de impunere a regimului vizelor, or măsura trebuie să vizeze categorii de călători. "Stabilirea fără niciun fel de fundament juridic a criteriului cetăţeniei române privind obligativitatea introducerii vizelor (...) este o măsură discriminatorie, deoarece, potrivit acordului dintre R. Moldova şi Comisia Europeană, vizele pot fi introduse numai pentru categorii de vizitatori, în orice caz nu pe criteriul naţionalităţii", a punctat ministrul.

"Considerăm că este o acţiune nesăbuită, care arată distanţa imensă între declaraţiile autorităţilor de la Chişinău şi disponibilitatea reală de a acţiona în spirt european", a punctat şeful diplomaţiei. În ceea ce priveşte reacţia la nivel european, Diaconescu a arătat că situaţia se discută la nivelul şefilor de misiuni de pe lângă UE şi că probabil va fi abordată şi la nivelul miniştrilor de externe, în cadrul Consilului de Afaceri Generale al UE.

Relaţiile dintre România şi Republica Moldova s-au tensionat din nou în ultimele zile, după ce preşedintele Vladimir Voronin a acuzat România că s-ar fi implicat în protestele de la Chişinău. Mai mult, autorităţile moldovene au decis miercuri să-l expulzeze pe ambasadorul român la Chişinău, Filip Teodorescu, şi pe un alt diplomat, ministrul-consilier Ioan Gaborean. Totodată, începând de joia trecută, cetăţenii români care doresc să călătorească în Republica Moldova au nevoie de viză.

Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri