Caşcaveaua, delicatesa de pe Valea Doftanei

Saturday, 12 September 2009, 06:51 Sursă: Realitatea TV

Autor: Realitatea.NET

De cum cobori în Valea Doftanei te ia de nas mirosul de caşcavea. Aproape nu există gospodărie care să nu aibă în curte o afumătoare plină bucăţi de brânză.

Reţeta după care se prepară caşcaveaua de Doftana e destul de complicată. E aproape un ritual şi orice pas sărit poate strica totul. Oamenii locurilor fac însă de atâţia ani acest fel de brânză încât au devenit maeştri ai caşcavelei.

Laptele închegat se lasă apoi la fermentat. Apoi, brânza astfel obţinută se trece prin apă fierbinte. Rezutatul? Un caş alb şi pufos. Însă nu în asta constă secretul caşcavelei. Aşezarea brânzei în afumătoare este ultimul pas, dar poate cel mai important.

Părinţii caşcavelei de Doftana o recomandă servită ca aperitiv şi combinată cu legume proaspete. Aşa, spun ei, veţi simţi cel mai bine gustul deliciosului preparat.

O dată pe an, la 15 septembrie, toţi producătorii de caşcavea se adună în Valea Doftanei. Atunci are loc Sarbatoarea Caşcavelei. Zeci de ţărani vin cu brânzeturile lor, care mai de care mai gustoase şi mai bine preparate. Caşcaveaua e făcută ca la carte pentru că oamenii se respectă, îşi respectă deopotrivă clienţii şi nu în ultimul rând pentru că la finalul zilei este premiată şi cea mai bună caşcavea din ţinut.


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri